Min islænder har spat. Kan smeden hjælpe den med sko, og er der andet, vi kan gøre? Har islandske heste mere spat end andre heste?

/ Lone Hansen

Hej Lone

Ved spat forstås gigt placeret i hasen (fodens glideled, midt på bagbenet). Ca. 30% af islændere har røntgentegn på spat, ca. 30 % af ”raske” islandske heste har en positiv ”spatprøve” (bøjeprøve). Begge grupper af heste har forøget risiko for at udvikle halthed. Derfor: Ja, spat er de ellers så hårdføre ishestes ”achilles-hæl”.

Spat. Behandling? Øget risiko for islandske heste?

Specialsko fx spredesko (forlænget vinge på ydersiden) eller en kile (udvendigt, hvis hoven er skævt for høj indvendigt) kan undertiden have en gavnlig effekt på en sådan patient. Hos de fleste heste sidder spat indvendigt i hasen. Hos islændere kan det også sidde udvendigt, hvorfor sygebeslaget måske skal lægges anderledes efter samråd med smed og hestedyrlæge.

Rent medicinsk har vi i dag rigtig effektive medikamenter, som kan sprøjtes direkte ind i det eller de syge led. Kosttilskud med glukosamin og chondroitinsulfat har også en forebyggende og helbredende effekt. Endelig kan man lægge guldstykker ind i nogle akupunkturpunkter, ligesom vi kan operere for spat, hvis den medicinske behandling ikke kan holde hesten rengående.

Mvh. Niels Tellerup, hestedyrlæge

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Sundhed & sygdom
  6.  » Spat. Behandling? Øget risiko for islandske heste?