Vægttab hos ældre fjordhest

Hestetandpleje, orm og foderplan

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fodring
  6.  » Vægttab hos ældre fjordhest. Hestetandpleje, orm og foderplan

Hej Hesterådgivning

Jeg har en fjordhest, som efterhånden er blevet 20 år. Hun har altid haft tendens til stor mave, da hun er en ædedolk. Dog bliver det altid bedre med vinteren, når der ikke er så meget græs at tage af.

Min bekymring går på, at nu hvor hun har tabt sig lidt efter sommeren er slut, så er hendes rygrad blevet ret fremstående. Det har den aldrig været før, selvom hun har været i perfekt foderstand dvs ikke for fed. Er det pga alderdom, at rygraden kommer frem?

Jeg har tænkt på orm, da maven stadig er i lidt for god stand, men hun er ikke tynd, så jeg kan mærke hendes ribben. Så jeg tror egentlig ikke, hun har orm. Er bare lidt bekymret, og selvfølgelig lidt ked af at se at hun bliver gammel, men den vej går det jo desværre. Jeg har haft hende siden hun var 7.

/ Mette

Hej Mette

Der er flere forhold du skal være opmærksom på:

  • tænder
  • fodring
  • fordøjelse
  • orm.

Mht tænder er det væsentligt at få klarlagt om tandsættet er iorden – også vurderet udfra hendes alder. Måske skal der en gang tandpleje til.

Orm vil hun formentlig have i mindre mængder – og uden det påvirker hendes overordnede sundhed. Men det er vigtigt at kontrollere det. Måske er ormekur nødvendig.

Spørgsmålet er om hun reelt taber sig eller om det er muskelfylde, hun mister. Det du beskriver kan skyldes at hun får for få essentielle aminosyrer, så hun ikke kan bevare muskelfylden.

Hun skal være dækket ind med alle de næringsstoffer og den energi hun behøver, for ikke at tabe sig. Lige nu bruger hun af kroppens reserver. Udover at checke tandsæt og ormebelastning bør du få gennemgået hendes fodring og lagt en foderplan for hende.

Mvh Dorte Rebbe