Din hest er skadet og skal have boksro. Den første krise er ovre, men hvordan hjælper du bedst din hest gennem den kedsommelige periode? Få råd om boksro i denne artikel. Første del om boksro og om at forebygge kedsomhed hos din hest kan læses her.

/ Dorte Rebbe

70% som grovfoder

Rekonvalescenten skal optage min 70% af dens energibehov fra grovfoder. Er dens energibehov til vedligehold på fem FE pr dag, skal mindst 3,5 FE altså komme fra grovfoderet. Nogle heste kan optage hele deres energibehov dvs 100%, og så skal den ikke have meget krybbefoder.

Man bør ikke fodre med hvedehalm som eneste grovfoder til heste i boksro, fordi det kan virke stoppende på tarmen Hvis hesten kan holde huldet næsten udelukkende på grovfoder, bør der tildeles ekstra vitaminer og mineraler for at hestens behov dækkes.

Afhængig af hvilken skade der er tale om fx en muskelskade – kan det blive aktuelt at vurdere, om foderets aminosyreindhold er dækkende for behovet. Aminosyrer er grundsubstansen i proteiner. Muskelceller indeholder mange proteiner, og hvis der er tale om en muskelskade med mange ødelagte muskelceller, kan der blive behov for ekstra protein i rekonvalescensperioden og den efterfølgende med periode genoptræning. Aminosyrer kan tildeles pa mange måder fx som soyaskrå, fiskemel eller som rene aminosyrer.

Det er vigtigt, at hesten ikke får for mange – både fordi det er spild af næringsstoffer, men også fordi det belaster hestens nyrer. Derfor skal den aktuelle tildeling altid passe til næringsstofbehovet, og det er meget individuelt.

Giv hesten aktiviteter

For at hindre hesten i at kede sig kan man opsætte ‘legetøj’ i boksen. Det kan være en kløbørste, snackbolde, fender fra både, trækævler eller kraftige plastbeholdere uden skruelåg (eller andet der kan sluges…).

Kontakt til andre heste

Du kan sikre, at hesten har godt udsyn. Evt kan den flyttes til en anden boks med bedre udsyn eller tættere på flokfæller. En boks uden tremmer giver godt udsyn og tillader fysisk kontakt til en nabo den kender og kan lide. Maske kan de klø hinanden på ryggen, som de ville have gjort på folden.

Mindst to heste i stalden

Hvis der er noget, der kan stresse en hest, er det, når dens kammerater bliver trukket ud af stalden ud på folden, og den efterlades tilbage. Man kan selvfølgelig diskutere det rimelige i, at flere heste ikke skal på fold, fordi én er skadet.

Men en skadet hest bør ikke lades alene tilbage i stalden. Der må være mindst én yderligere – og gerne en den kender. Forlader alle heste stalden, vil den skadede hest vandre rastløst rundt i timer. Og det giver den jo ikke den ro, den har brug for.

Samtidig øges risikoen for nye skader fx at den sidder fast i inventaret. Maske ville den være roligere ved at gå alene pa nabofolden med udsyn til de andre – uden at det ville gøre skaden værre. Men det må aftales med dyrlægen.

Når hesten skal ud igen

Hesten kan skade sig selv, hvis den er meget eksplosiv, nar træningen skal genoptages. Heste, der agerer efter deres instinkt ved at bukke og springe rundt, kan med ét ødelægge ugers eller måneders rekonvalescensperiode.

Ved nogle typer af skader kan man efter en periode med boksro gradvis introducere gåture, græsning ved hånd, skridtemaskine og senere ophold på fold.

En passende kombination af boksro og motion, der afhænger af typen og omfanget af skaden, vil alt andet lige betyde, at hesten er mindre eksplosiv, når den igen kan påbegynde træningen.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at give hesten beroligende medikamenter, så den ikke skades yderligere.

Der er altid tale om en individuel vurdering, som afgøres udefra hestens temperament og skadens art og omfang. Lyt til dyrlægens anbefalinger.

Hjælp den skadede hest

Der er flere måder at gøre rekonvalescensperioden mentalt udholdelig for hesten. Hvilken strategi du vælger, afgøres af hestenes temperament og skadens art og omfang.

  • Foderet skal altid ændres
  • Hesten kan få legetøj i boksen
  • Kendte heste i naboboksene
  • Større boks med mere bevægelsesfrihed.

Efter dyrlægens anvisning:

  • Græsning for hånd
  • Rolige skridtture for hånd eller med rytter
  • Alene på lille fold og med udsyn til andre heste
  • Skridtemaskine.

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. HOLD AF HESTE
  6.  » Boksro kan stresse hesten. Sådan forebygger du 2