Mange hesteejere bruger betegnelsen ’staldunoder’ om heste der på forskellig vis udtrykker unormal adfærd. Men hesten signalerer blot at den mistrives, fordi dens behov ikke er opfyldt.

I denne artikel kan du læse mere om, hvad unormal adfærd er, hvordan du ser det og hvad du kan gøre for at undgå det.

/ Dorte Rebbe

Tegn på mistrivsel

Mange hesteejere bruger betegnelsen ’staldunoder’ om heste der på forskellig vis udtrykker unormal adfærd. Men hesten signalerer blot at den mistrives, fordi dens behov ikke er opfyldt.

Unormal adfærd er adfærd, der ikke ses hos vildtlevende heste eller adfærd, som forekommer langt hyppigere end hos vildtlevende heste. Det er som regel ikke til at finde én bestemt årsag til, at hesten har udviklet en unormal adfærd, men det skyldes ofte en kombination af flere forhold, der gradvist eller pludseligt kommer til udtryk.

Det kan skyldes mangel på kontakt til artsfæller eller mennesker, være forårsaget af overtræning og belastninger eller forkert afstraffelse, der gør hesten nervøs eller angst. Men det kan også skyldes staldsystemet eller fodringen, dårlig pasning eller mangel på beskæftigelse dvs kedsomhed.

Hestens temperament har stor indflydelse på, om den viser unormal adfærd. Nogle heste reagerer hurtigt på belastende forhold, mens andre heste ikke virker påvirkede af de samme forhold.

Krybbebidning, vindslugning, væven eller boksvandren

Nogle heste udvikler såkaldte stereotypier, der er en tillært adfærd tilsyneladende uden funktion. Stereotypier betyder, at adfærden udføres ensartet (stereotypt) fra gang til gang ofte i en uendelighed. Det kan f.eks. være krybbebidning, vindslugning, væven eller boksvandren.

Normal adfærd som sparken til inventaret, træbidning, selv-biden og aggression, der forekommer hyppigt, kan også betegnes som unormal adfærd. For at forebygge og mindske unormal adfærd er det vigtigt, at hesten kommer på fold med mulighed for fri bevægelse og selskab af artsfæller så meget som muligt. Heste skal have adgang til grovfoder (hø, wrap, halm eller græs), så de har noget at beskæftige sig med. Man kan også lægge grene eller bolde ind på folden, så hestene har noget at lave.

Nogle gange kan det hjælpe at flytte rundt på hestene i stalden, så de får nye naboer de føler sig mere trygge med. Der skal være ro i stalden, så hestene ikke bliver stressede.

Det kan også være en god ide at tjekke foderplanen, så man er sikker på at hesten er dækket ind med næringsstoffer. Der bør være en stor andel af grovfoder i foderrationen, så hesten er beskæftiget i længere tid, når den bliver fodret end hvis den får en stor andel af korn og kraftfoder.

Kilder

Etik, velfærd og adfærd i husdyrbruget, Henrik B. Simonsen, Landbrugsforlaget, 1999.

Hold hesten sund, om at behandle og forebygge sygdomme, Harry Petterson & Bernt Green, 2001.

Hestefolkets leverandør af uvildig hesterådgivning siden 1993

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. ADFÆRD
  6.  » Mistrivsel hos heste. Sådan forebygger du