For lidt grovfoder til natten

kan give din hest en uønsket fasteperiode.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fodring
  6.  » Faste for længe? For lidt grovfoder til natten kan være usundt for din hest

​Heste sover da om natten? Ja, men de bruger også tid på at æde og faster aldrig mere end 4 timer ad gangen. For lidt grovfoder til natten kan blive et problem for hesten. Læs mere her.

/ Dorte Rebbe

Et studie lavet af Barbara Hardman fra University of Edinburghs Royal School of Veterinary Studies, i Skotland har vist, at heste der fodres med grovfoder frit på bunden i boksen, har ædt op så hurtigt, at det kan give anledning til fordøjelsesproblemer.

Faste op til 4 timer

Heste med fri adgang til grovfoder 24 timer i døgnet vil gennemsnitligt bruge 10-14 timer i døgnet på at æde. Heste der opstaldes i boks har ofte fri adgang til grovfoder/græs om dagen og får grovfoder til natten i boksen, når de lukkes ind fra fold. De heste der får restriktiv tildeling af grovfoder direkte på bunden i boksen og hurtigt æder op, kan teknisk set ret hurtigt gå i faste. Manglen på grovfoder kan medføre en række uhensigtsmæssige og usunde forhold som uønsket adfærd, kolik og/eller mavesår.

Hestens adfærd om natten

I studiet så man på natteadfærd hos fire heste – alle omkring ni år gamle. Alle fire heste fik skiftevis alle 3 slags fodringer i deres bokse. Løst hø placeret på bunden i boksen og to slags slowfeedere. Den ene var en stor plastbeholder med hø der skulle udtages gennem stænger i bunden og den anden var en solid plastbeholder med et låg, der gradvis faldt, når hesten trak høet gennem huller i låget.

Forskerne brugte infrarøde LED-kameraer til at fotografere hestene hvert 30. sekund i 17 timer, i syv dage per hest. De evaluerede derefter billederne og oprettede adfærdsdiagrammer for den tid hestene brugte på at spise, at stå, ligge, bevæge sig rundt og være vågne.

Ud fra resultaterne kunne de se, at heste der fodres direkte på halmbunden bruger 72% mere tid på at på at lede rundt i deres strøelse efter grovfoder. Det blev vurderet, at der potentielt er risiko for sammenblanding med egen afføring og potentielt større risiko for at få kolik ved for stort halmindtag.

Slowfeedere

Hvis hesten står på et ’uspiseligt’ underlag fx træpiller og samtidigt fodres på boksbunden, vil dens fasteperiode være langt længere end hos hesten på halm og dermed opstår der hos disse heste en langt større risiko for at de udvikler uønsket adfærd og mavesår. En del af løsningen kan være at bruge slowfeedere til at udfodre nattens ration i.

Søvnmønsteret hos heste i studiet der fik foder direkte på boksbunden var stort set identisk med heste der fik foder i slowfeeder. Studiet viste også, at heste der fodres i slowfeeder stadig vil holde hvilepauser og ikke bare vil æde af slowfeederen til den er tom.

Ifølge studiet kan en slowfeeder, afhængigt af designet, forlænge tyggetiden med 95-120 %. En slowfeeder kan være en god måde at forlænge hestens ædetid på, så fasteperioden ikke forlænges udover hvad der er naturligt for hesten.

Tags