Jeg har en engelsk fuldblods vallak på 3 der nu går sammen med en 1-årig hingst, og de vil ikke skilles ad.

Går vi med den ene hest, går de begge amok. Min vallak kan jeg styre nogenlunde, men hingsten smadrer stald eller fold totalt. Hvordan lærer vi dem begge at være adskilt, uden at der er fare for alle andre?

Jeg ser frem til et par gode råd.

/ Pia

Hej Pia

Det vigtigste ved træning af heste i at være adskilt er at lære dem, at adskillelsen kun er midlertidig. Start derfor med kun at adskille de to heste en kort afstand og i kort tid. Hvis de fx højst kan være 3 m fra hinanden uden at blive ophidsede, starter I der. På samme måde som før skal I kun træne i kort tid (5-10 min) men gerne flere gange dagligt.

  • Før begge heste nogle få skridt væk fra hinanden men ikke længere, end at de bevarer roen.
  • Ros dem og giv dem af og til en godbid, mens de er adskilte og bevarer roen.
  • Når de har lært at kunne være f.eks. 10-15 m fra hinanden i 1/2-1 min, men sådan at de stadig kan se hinanden, begynd derpå at trække dem om bag et hushjørne eller en busk, så de ikke længere kan se hinanden.
  • Lad dem kun være ude af syne i få sekunder, og fortsæt træningen med gradvis at forlænge den tid, de ikke kan se hinanden.

Derefter er det blot et spørgsmål om gradvis at forlænge tiden, de er adskilte, fra få sekunder, 1/2 minut, 1 minut etc. til de kan være adskilte i en time eller mere.

Gå ikke for hurtigt frem. Sørg for at de forbliver rolige under adskillelsen, og husk at belønne rigeligt. De to typer træninger kan sagtens udføres sideløbende.

Held og lykke med det.

Mvh. Professor Jan Ladewig
Tidl Adfærdsklinikken, KU Life.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Hestekommunikation
  6.  » Ungheste med separationsangst. Lær dem at blive adskilt