Vild pastinak

er giftig for heste og mennesker

(foto: Naturstyrelsen)

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fold & frihed
  6.  » Pastinak er giftig for heste. Har I Vild pastinak på foldene?

Vild pastinak vokser i grøfter og skovkanter. Pastinak er giftig og får du eller din hest plantens saft på jer, udløser sollys en voldsom allergisk reaktion, der ligner skoldning med kogende vand.

Bestil ukrudtsjern til bekæmpelse af både pastinak og brandbæger –> KLIK HER

Vild pastinak er saftig

Pastinak sætter en dyb rod og planten kan derfor få fat i vand dybt nede. Derfor ser pastinak’ken grøn og saftig ud, når fx græsser er tørre ud. Pastinak kan derfor virke fristende at plukke og æde, men Naturstyrelsen anbefaler på det kraftigste om at lade være.

Heldigvis ligner den ikke umiddelbart andre planter i naturen, og den er derfor let at genkende ift andre vildtvoksende planter.

Vild pastinak bliver op til to meter og er en skærmplante i familie med bjørnekloen og indeholder ligesom den, giftstoffet Furanocumarim. Den sætter skærme med karakteristiske gule blomster.

Sollys gi’r allergisk reaktion

Det er særligt under kraftig sol, du skal passe ekstra meget på, da det er solens stråler, der aktiverer giften, og som kan resultere i smertefuldt udslæt. Fuldstændig som hvis du får saften af bjørneklo på huden. Heldigvis indeholder saften fra pastinak ikke så meget aktivt giftstof, så reaktionen er ikke så voldsom som ved kontakt med bjørneklo.

Er uheldet ude?

Er du eller din hest uheldig at få saften fra den vilde pastinak på sig, er det vigtigt at skylle huden grundigt med vand. Derudover skal du og din hest undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge efter for at mindske risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med de væskefyldte blærer.

Referencer bla

Find flere her.

‘Hvor meget skal der til’, tænker du måske?

Blot en smule plantesaft i kombination med sollys er nok til at give en allergisk reaktion i huden.

Hvis du mistænker hesten for at have ædt planten, er det straks en anden sag. Risikoen skal vurderes ud fra hestens legemsvægt, leverfunktion samt andre faktorer. Derfor kan der ikke gives nogen generelle retningslinjer for, hvor meget eller lidt en hest skal have ædt, før den bliver forgiftet.

/ Dorte Rebbe

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt. 

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.