Malgré Tout

Historien om hesten Malgré Tout, der kom til at symbolisere et vigtigt øjeblik i dansk historie – genforeningen af Sønderjylland med Danmark. Den 10. juli 1920 gennemførte Kong Christian X det, der siden blev et af dansk histories mest omtalte ridt.

I forbindelse med fejringen af Genforeningen var det meget magtpåliggende for Kongehuset, at skaffe en hvid hest til Christian X. Derfor udsendte man en offentlig efterlysning for at finde frem til den helt rette hest.

Greveparret Knud og Alice Danneskiold-Samsøe stillede straks en hest til rådighed. Hesten havde de købt i 1914 på et stutteri i Paris. De ville helst have en hingst, men ombestemte sig og købte trods alt (fransk: malgré tout) den hvide vallak, og Malgré Tout blev derfor hestens navn.

Da det blev besluttet at låne Malgré Tout ud til kongen, blev den på forskellige måder trænet til at klare sig i større folkemængder, der viftede med flag og råbte hurra. Den 10. juli om morgenen blev Christian X præsenteret for hesten og sammen red de over den gamle grænse ved Frederikshøj og videre ned gennem Christiansfeld.

​Lige bag kongen red hans to sønner – Kronprins Frederik og Arveprins Knud – på hver deres brune hest. Bagerst i kortegen kørte Dronning Alexandrine i bil sammen med sit følge.

På et tidspunkt under ridtet kom arveprins Knud lidt for tæt på den hvide hest og fik hvide pletter på sine ridebukser, og dette udløste siden skrønen om, at hesten slet ikke var hvid, men kalket. I den forbindelse er det blevet hævdet, at Malgré Tout i virkeligheden var en knapstrupper (en hvid hest med sorte pletter). Andre har hårdnakket hævdet, at hesten var albino. Men det er ikke rigtigt. Sandheden er at hesten var ”pletrenset” med pibeler for at fjerne snavs og urin inden ridtet.

Malgré Tout med hovsygdom

I september 1922 blev den hvide vallak angrebet af en sygdom i benene, der fik dens hove til at smuldre, og Malgré Tout blev aflivet fredag den 26. september 1922.

Inden hesten blev begravet, blev den hov, med hvilken den tog sit første skridt ind i det genvundne Sønderjylland, skåret af, forsølvet og med inskriptionen ”Jeg kongen over grænsen bar hjem” sendt til Christian X, der frem til sin død den 20. april 1947 havde den stående til pynt på sit skrivebord.

Men der er jo fire hove på en hest, og det er lykkedes at opspore endnu en. Det har desværre ikke været muligt at finde frem til de to sidste hove, og det vides derfor ikke, om de stadig eksisterer i dag. Måske ligger de begravet sammen med Malgré Tout – måske ligger de i nogens gemmer og dukker op en gang.

Kilde

Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet

Malgré Tout - historien om en hest, der kom til at symbolisere genforeningen af Sønderjylland med Danmark.
Siddende på hesten Malgré Tout har Kong Christian X bevæget sig få meter ind i genvundne Sønderjylland ved Frederikshøj. Da Kong Christian X passerede grænsen, der er markeret med æresporten i baggrunden, tog han i respekt sin kasket af og holdt den i hånden. Foto: Holger Damgaard.
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. HISTORIE, KUNST & KULTUR
  6.  » Malgré Tout, hesten der symboliserer genforeningen af Sønderjylland med Danmark