1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fold & frihed
  6.  » Agerpadderokke giftig for heste?
Hej Dorte
Jeg har Agerpadderokke på min græsfold. Er de giftige for heste?

/ Hanne Jensen

Hej Hanne
Ja, Padderokke (Equisetum arvense og palustre) er giftig for heste. Planten indeholder flere potentielt giftige stoffer bla. enzymet thiaminase som medfører mangel på thiamin (vitamin B1). Den giftige virkning holder sig i tørret tilstand, så undgå at høet indeholder Padderokke.

Der skal dog en del til. I en forsøg fodrede man heste med hø med 20% padderokke over en periode. Først efter to uger viste de symptomer på forgiftning. Hestene blev derefter behandlet med injektion med vitamin B1, hvilket fjernede symptomerne. Det underbygger, at det netop virkningen af enzymet thiaminase, som er uheldig for heste.

Heste er generelt gode til at sortere på en græsmark, værre er det med “forurening” med giftige planter i konserveret grovfoder. Men man skal være forsigtig med at generalisere. Der er altid en hest i flokken der ‘stikker mulen i noget uheldigt’. Sørg for at der er rigeligt med græs til rådighed og fjern evt. padderokken med ‘håndmetoden’ (eller alternativt ved at ved at sprøjte den væk).

Du kan læse mere i artiklen Giftige planter: Undgå padderokke på hestefolden.

Mvh Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science, Hestekonsulent

Hestebrevkassen: Jeg har Agerpadderokke på min græsfold. Er de giftige for heste? Få svaret her.