Forgiftning med padderokke

Læs om forgiftningssymptomer

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne. 

  1. Forside
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fold & frihed
  6.  » Giftige planter: Undgå padderokke på hestefolden

Det er ikke sikkert, at din hest vil gå uden om padderokke, når den græsser, så du kan forebygge forgiftning ved helt at fjerne planten fra folden. Lær lidt om planten og hestens forgiftningssymptomer.

/ Dorte Rebbe

Padderokfamilien tæller op imod 25 arter, som ses på den nordlige halvkugle. Den mest udbredte er agerpadderokken, som ikke er nær så giftig som kærpadderokken. Begge arter er dog så giftige for heste, at de ikke bør findes på hestefolde samt hvor græs slåes til hø.

Hvordan ser padderokke ud?

Padderokken er flerårig og har markante stængler, som på toppen ligner et lille ‘juletræ’. Planten bliver op til 20 centimeter høj.

Hvor kan du møde padderokken?

Kærpadderokken foretrækker fugtige miljøer, så som fugtige enge, langs med vandløb og søer. Agerpadderokken derimod foretrækker at leve på marker, langs veje og skovkanter.

Padderokken har en lang vækstperiode fra maj til august. I det tidlige forår kan plantes bekæmpes ved sprøjtning, senere på året må den fjernes ved håndlugning.

Forvekslingsmuligheder

Padderokfamilien tæller mange medlemmer, men de to nævnte kan adskilles ud fra følgende karakteristika: Kærpadderokken er stærkt grenet helt fra grunden, hvorimod agerpadderokken ikke er grenet på samme måde. Den giftige kærpadderok er karakteristisk ved at stænglen med sporene forbliver grøn vækstperioden over.

Padderokken indeholder giftige stoffer

Planten indeholder flere potentielt giftige stoffer bla. enzymet – thiaminase – som medfører mangel på thiamin (vitamin B1).

Det er vigtigt at være opmærksom på, at giften bevares ved tørring. Opdager du padderokke i hestens foder, bør det straks kasseres.

Ved fodring med hø, der indeholder padderokke, optræder symptomerne først efter flere uger.

Forgiftningssymptomer

Hvor stor en mængde hesten skal indtage for at blive forgiftet afhænger af koncentrationen af det giftige stof samt af hestens legemsvægt. Padderok indtaget over længere tid giver følgende tegn på forgiftning: Øget sensibilitet, ømskindethed ved berøring og nedsat appetit. Senere ses bevægelsesforstyrrelser, nedsat hjertefunktion og alvorlig almen svækkelse.

Har du mistanke om, at din hest har indtaget padderok, bør dyrlægen kontaktes.

Kilde: HorseConsult, Danmarks dyr og planter af Feilberg og Andersen.

Systematik

Familie: Padderok

Slægt: Equisetum

Art: Equisetum Arvense og Equisetum Palustre.

Tags