Når hesten har smerter

Hvordan kan du se det?

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Hold af heste
  6.  » Forskning: Når hesten har smerter. Hvordan kan du se det?

Et team af danske og svenske dyrlæger er ved at udvikle et system med det formål at gøre nemmere for dig, dyrlægen og træneren at se, om din hest har ondt og, hvor smerten sidder. Forskningsprojektet Horses in Pain (HiP) ledes af bla Pia Haubro Anderson, professor i stordyrskirurgi.

Det kan være en meget vanskelig opgave registrere smerte hos heste, som har stor betydning for korrekt behandling af den og for prognosen for helbredelse. Det har også betydning for, hvilken træning hestens kan bydes og for en evt. rekonvalenscens- og genoptræningsperiode.

Identifikation af smerter

At registrere smerter hos heste og andre dyr er derfor vigtig ud fra et medicinsk, et dyreetisk og et velfærdsperspektiv. Derfor har Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) valgt at udvikle og evaluere systematiske metoder til identifikation af forskellige grader af smerte hos heste.

En af de mest lovende og mest følsomme indikatorer for smerter hos heste er små, næsten usynlige ændringer i hestens udtryk, et såkaldt ’Pain face”. Ansigtsudtryk indgår som en del af et smerteidentifikationssystem baseret på hestens adfærd som universitetet har udviklet kaldet Equine Pain Scale system (EPS).

Teamet på SLU blev ledt af Pia Haubro Anderson, professor i stordyrskirurgi (tidligere ansat på Københavns Universitet) og Marie Rhodin, universitetslektor, Senior foredragsholder Britt Coles er teamets forskningsassistent på SLU. Andre nøglepersoner er dyrlægerne Karina Bech Gleerup fra Københavns Universitet og Casper Lindegaard på Evidensia Specialist Horse Hospital i Helsingborg.

Hestens udtryk

Et af projekterne har til formål at udvikle en fuldautomatisk kodning af udtryk via videokameraer for at registrere smerte hos heste. Denne teknologi til automatisk aflæsning af hestens ansigtsudtryk udvikles i samarbejde med forskere ved University of California – Davis.

Dyrlægerne samarbejder også med forskere ved Utrecht Universitet i Holland for at forbedre halthedsdiagnostik ved hjælp af en optisk sensor baseret system der kan vurdere hestens bevægelser. Dette system bruger en ny algoritme til registrere lavgradig halthed i skridt. Man undersøger bla. sammenhængen mellem lavgradig halthed og lavgradig smerte.

Det har stor betydning for korrekt behandling af hesten, for helbredsprognosen, hvilken træning hestens kan bydes og for en evt. rekonvalenscens- og genoptræningsperiode at kunne se og/eller registrere, om hesten har smerter.

/ Dorte Rebbe

Forskningsprojektet byder også på en række kandidatafhandlinger om smerte hos heste. En studerende ser på, hvordan folks tilstedeværelse påvirker hestens smerteadfærd. Andre studerende forsker i ansigtsudtryk på bedøvede heste samt heste, der udsættes for bøjeprøver ifbm. halthedsundersøgelser.

Kilde: slu.se.

Tags