Forfangenhed – en frygtet hestesygdom. Den engelske forsker Patricia Harris giver sit bud på, hvorfor heste bliver forfangne, hvad der kan gøres ift forebyggelse og når skaden er sket.

/ Dorte Rebbe

Forfangenhed – hvorfor sker det?

Forfangenhed er en meget smertefuld lidelse, som desværre ofte ses hos specielt ponyer. Behandlingen af den forfangne (både akut og kronisk) hest eller pony er ofte en frustrerende og langvarig proces.

Hvorfor opstår forfangenhed, hvilke tegn skal du se efter og hvordan skrider sygdomsforløbet frem? Hvad du selv gøre for at mindske risikoen for at få en forfangen hest eller pony? Alle heste uanset størrelse, type, farve og race kan blive forfangne. Det ses dog oftest at overvægtige ponyer har størst tendens til at få lidelsen. Der er mange forskellige grunde til at en hest eller pony bliver forfangen.

Forfangenhed som følgesygdom

Tit ses forfangenhed som en følgesygdom, når hesten har en anden lidelse som fx endokrine ubalancer i kroppen som Cushings Syndrom, fastsiddende moderkage efter en foling mm. Ligeledes har insulinfølsomhed hos ponyen betydning for, om den har tendens til at blive forfangen.

Fodring – en væsentlig faktor

Det er vigtigt at vide, at fodringsmæssige faktorer, enten kan formindske risikoen for at udvikle resistens for insulin eller hjælpe til med at forbedre insulinfølsomheden. Alt i alt er det altså det fodringen, der er forbundet med forfangenhed uanset, hvilken race eller type ponyen er.

Korrekt fodring er et must

Det er selvsagt vigtigt at være i stand til at genkende de enkelte tegn på forfangenhed. Derved kan du sørge for hurtig og effektiv behandling af den lidende pony og således sørge for, at den får så få smerter som muligt. Det ville selvsagt være ønskeligt om man kunne give en opskrift på, hvordan man undgår at hesten bliver forfangen, men det nærmeste man kan komme mulig forebyggelse er at sørge for den rette fodring.

Pas på med saftigt græs

En medvirkende faktor i udviklingen af forfangenhed er for meget og for saftigt græs, og derfor vil det nemmeste jo være at afholde hesten fra at græsse. I stedet kan du fodre med langsomt omsættelige fodermidler.

Restriktiv fodring

En restriktiv fodring kan være nødvendig for ponyen, som kan være disponeret for forfangenhed. I praksis kan du fjerne ponyen fra græsset i de perioder af året og dagen, hvor der er særlig risiko for, at de bliver forfangne.

Forfatter

Patricia Harris, Equine Studies Group, Waltham, UK.

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. SUNDHED & SYGDOM
  6.  » Forfangenhed. En frygtet hestesygdom. Læs hvorfor