Hej Hesterådgivning

Jeg har lige købt en åring og vil gerne havde et par gode råd om den kommende træning.

Må jeg gå ture med den? Hvornår må jeg udvide træningen og med hvad? Hvornår må jeg begynde at longere?

/ Trine Madsen

Hej Trine

Det er en stor forpligtelse til at komme godt fra start med en åring. Så hvis du ikke tidligere har haft en åring, plag eller unghest, så har du et stort arbejde foran dig ift at gribe det korrekt an. Derfor er det også godt, at du spørger.

Tidlig træning er nødvendig

Det er helt nødvendigt at starte med at håndtere åringen tidligt, for den bliver kun stærkere med tiden, og så er det på alle måder mere risikofyldt. Derfor skal den i en tidlig alder lære at blive håndteret.

Sikre gåture

Hvis den er fuldt håndterbar, kan du sagtens gå ture med den, når du tager de fornødne hensyn til, hvad den mentalt kan klare. Læg ruten derefter og følges altid med nogen.

Under gåturene skal du ha’ god kontakt med åringen, når den vænnes til trafik, gøende hunde mm. Og når den føler sig tryg med dig i den anden af linen, er ørerne fremme og gangen frisk.

Flok med jævnaldrende

Den almindelige håndtering og grundtræning er meget vigtig, men lige så vigtigt er den sociale kontakt din åring har med at andre heste. Ideelt set skal den have en flok med jævnaldrende, men det falder udenfor dine spørgsmål.

Tilvænning til longering

Når åringen er blevet plag dvs cirka 2 år, kan du så småt starte med longering. Det er god træning for de fleste heste – nærmest uanset hvilken disciplin de skal bruges i senere.

Det er en kort longering i kapsun uden brug af hjælpemidler som fx indspændinger. Det handler primært om at udbygge den første kommunikation og lære kommandoer som “skridt”, “trav” og “galop” og ikke mindst at “stå”. Nogle af kommandoerne kan allerede være kendt ifbm trækketurene og fra den daglige håndtering. Stop når en øvelse er lykkedes godt. Hellere lidt men godt.

Det lette longeringsarbejde er en god adspredelse for både plage og ungheste som generelt er meget modtagelige overfor indlæring. Samtidig er træningen til stor hjælp senere, hvor kommunikation mellem unghest og træner bliver mere nuanceret, og hvor hesten bevarer motivationen for at lære, fordi den oplever træningen som noget positivt.

Horsemanship-øvelser

Udover dine spørgsmål til gåture og longering kan I ha’ meget glæde af forskellige former for træning fra jorden fx horsemanship-øvelser som frihedsdressur, agility, klikkertræning olign.

Få indsigt!

Mit sidste råd er at du sætter dig meget grundigt ind i, hvordan ungheste bør håndteres. Der er heldigvis fornuftige trænere at finde, men brug din intuition når du vælger. Der er også både film og bøger at hente lige her, som kan bringe jer godt fra start!

Tillykke med den. Jeg håber, I får et fantastisk venskab der varer i mange år.

Mvh Dorte Rebbe
Cand Scient Animal Science

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. HESTEKOMMUNIKATION
  6.  » Grundtræning af hest. Hvilken træning kan jeg lave med min plag?