Hej hestebrevkasse
Jeg købte en hest for nogle år siden, hvor hesten viste reaktion ved første bøjeprøve. Med en anden dyrlæge viste den ingen reaktion, og hesten kunne derfor forsikres uden problemer. Jeg havde hesten fra den var 14 til den var 17 år, og den var aldrig halt eller urent gående.

Skal man foretage bøjeprøven på samme måde uanset alder og brug af hesten? Bliver hesten ikke som vi mennesker lidt mere “ømskindet” med årene, ligesom der er forskel på børn og voksnes smidighed?

På forhånd tak for svaret.

/ Mvh Susan H.

Hej

Bøjeprøven er et diagnostisk redskab i den kliniske undersøgelse af både den halte og den rengående hest. Undersøgelsen er standardiseret, således at prøven så vidt muligt udføres i samme antal minutter og ved samme belastning uanset dyrlæge.

Falsk positiv bøjeprøve

Det er veldefineret hvorledes håndens placering på benets anatomiske strukturer og trykket om hestens ben skal håndteres. Ved et forkert greb/håndtering/ tryk eller udførelse, vil bøjeprøven være falsk positiv og derved give et fejlagtigt billede af hestens bevægelse.

Halt hest

Ved en halt hest (uanset halthedsgrad) anvendes bøjeprøven til at synliggøre problemet, således at man indskærper problemet, og derefter kan gå videre med andre diagnostiske redskaber fx ledblokader, nerveblokader, røntgen, scanning o.l.

Under en klinisk undersøgelse af en rengående hest, eksempelvis handelsundersøgelse eller forsikringsundersøgelse, anvendes testen til at påvise grader af haltheder, som først kommer til udtryk ved øget belastning af led, sener, seneskeder, menisk og andre anatomiske strukturer i hestens ben. En positiv bøjeprøve lægger op til en yderligere dybdegående halthedsudredning, hvorved det klarlægges om hesten har et problem i den region, som reagerede på bøjeprøven.

Når det så er sagt, har veterinære studier af raske heste vist, frekvensen af positive bøjeprøver stiger med antallet af gange man bøjer benet inden for en given tid, alder, køn, styrke man bøjer med, samt vinklen af benet.

Svaret på dine spørgsmål må være, at man skal udføre en bøjeprøve på samme måde hver gang. Dog bør man i fortolkningen af bøjeprøvens resultat tage højde for alder og hestens kliniske almene tilstand og brug.

Håber det kaster lidt lys over problemstillingen.

Mvh. dyrlæge Heidi Pyndt.

Bøjeprøve: 'Jeg købte en hest for nogle år siden, hvor hesten viste reaktion ved første bøjeprøve.
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. SUNDHED & SYGDOM
  6.  » Bøjeprøve på heste. Hvornår er den pålidelig?