Havre og byg til heste

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fodring
  6.  » Byg og havre i hestefoder. Hvad er forskellen?

Hej hestebrevkasse

Vi har søgt i uendeligheder om forskellen på byg og havre. Vi har selvfølgelig vores egne erfaringer, og hvad vi har hørt fra andre hesteejere. Men nu kunne vi godt tænke os et videnskabeligt svar.

/ Mvh Michael

Hej Michael

Hvis vi ser på udvalgte parametre er der både forskelle og ligheder. Lighederne findes overordnet set bla indenfor mineral- og proteinindholdet. Men hvis der måles på hhv fordøjeligt råprotein findes der mere i havre end byg.

Forskelle findes indenfor indholdet af hhv stivelse og fedt, som begge er højere i havre end både vårbyg og vinterbyg. Havre har et højere indhold af træstof ift byg, men et lavere indhold af de fordøjelig fibre.

Samlet set betyder disse forskelle, at der går hhv 1,26 kg havre eller 1,05 kg byg til 1 skandinavisk foderenhed. Så byg er totalt set mere energirig end havre.

Byg har en hårdere skal ift havre, og det er grunden til, at mange vælger at valse byg let, hvor havren oftest udfodres hel.

Håber svaret var “videnskabeligt nok”.

Mvh. Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science / Hestekonsulent​

Byg og havre i hestefoder. Hvad er forskellen?
Byg og havre i hestefoder. Hvad er forskellen?

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt. 

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.