Forfangenhed: Uanset, hvilken heste- eller ponyrace du har, er det fodringen du skal være opmærksom på i forhold til at forebygge og undgå forfangenhed, som er en yderst smertefuld tilstand.

/ Dorte Rebbe

Tips til at undgå at din hest eller pony bli'r forfangen

Hvis din hest eller pony er disponeret for forfangenhed, skal du være ekstra varsom i forhold til fodringen af den. Men som hesteejer generelt skal du også være opmærksom på følgende forhold i de forskellige årstider:

  • Vinteren over: Hold de overflødige kilo fra døren – en tyk hest er mere tilbøjelig til at blive forfangen. Følg en veltilrettelagt foderplan og undgå for megen stivelse fra korn og kornprodukter.
  • Forår: Undgå at fodre med for meget og for saftigt græs. Hesten skal vænnes til græsset gradvist: I begyndelsen ved at græsse i kort tid på mindre arealer. Aften og nat er fruktanindholdet i græsset lavere, så på det tidspunkt af døgnet er det godt at introducere hesten til græsset. Vær særlig varsom med at lade hesten græsse for længe ad gangen på kolde, solrige dage, hvor fruktanindholdet er højt. Det gælder også om efteråret.
  • Når hesten ikke græsser, har den bedst af at gå på jordfold. På stald er der større risiko for at hesten udvikler fedme. Den daglige motion på jordfold gør meget godt for hesten ift bevægelse og blodforsyning til hovene.
  • Lav løbende huldvurdering og tilrettelæg fodringen herefter.
  • Optimér hestens foderplan ift. vitaminer og mineraler, så den har byggestenene til at udvikle sunde hove og horn.

Kilde: Dyrlæge Karen Coumbe, Cambridge University m.fl.

Foto herunder: En hov der er varmere end de andre kan være et symptom på akut forfangenhed.

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. SUNDHED & SYGDOM
  6.  » Tips til at undgå at din hest eller pony bli’r forfangen