Den danske Hest var engang elegant dressur- og paradehest ved Europas hoffer og som kavaleri- og kørehest populær overalt. Hesten blev forædlet i Det Kongelige Stutteri og fik senere navnet Frederiksborghesten.

/ Dorte Rebbe

Det kongelige Stutteri

Hesten blev forædlet i Det kongelige Stutteri grundlagt af Frederik II 1562 og videreført i stor stil af Christian IV og senere konger. Det blev ét af Europas berømte stutterier, der kastede glans over Danmarks hesteavl i over 200 år. Stutteriet lå oprindelig i det nedlagte Esrum Kloster, men flyttede til det nybyggede Frederiksborg Slot og hesten fik herefter navnet Frederiksborghesten.

Det kongelige danske Stutteri Frederiksborg er et stort anlagt bogværk med farvelagte tavler i stentryk “tegnet efter Naturen”, som udkom i slutningen af stutteriets levetid – 1822-27. Gebauers plan var at illustrere de forskellige typer i de 11 vanger i 12 hæfter. Værket forblev dog en torso med kun 4 udgivne hæfter.

Bragt med tilladelse fra Københavns Universitet, hvor hele artiklen om Heste i Danmark kan læses.

Følg føllets udvikling med denne drægtighedskalender og bliv klogere på, hvad du kan forvente under din hoppes drægtighed.

Eksempler på kolorerede tavler i stentryk af Gebauer.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. HISTORIE, KUNST & KULTUR
  6.  » Frederiksborgheste: Hesteavl fra Det Kongelige Stutteri fra 1562