Heste med buler bag ganascherne

Hvorfor?

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Sundhed & sygdom
  6.  » Heste med buler bag ganascherne. Hvorfor?

Min hoppe står på en lille gård sammen med 3 andre hopper. De kommer på døgnfold ca. 1 maj. De vænnes langsomt til græs, og de står kun inde om natten i vinterhalvåret.

Det mærkelige er, at de alle har buler mellem hoved og hals. De har ikke feber og intet snot og virker friske som altid. Kan det være kværke? Eller er det bare græsset, de skal vænne sig til? Og hvad er kværke? Hvad kommer det af?

/ Mange hilsner fra Nina og Lubben

Hej Nina

Det er et interessant og godt spørgsmål, som optager en del hesteejere hvert år især i starten af græsningssæsonen.

Bulerne kan ligne kværke, men udfra din beskrivelse om normal adfærd og ingen symptomer iøvrigt, så tænker jeg det ikke. Har du bemærket, om bulerne forsvinder, når hestene bliver redet?

Hvis ja – så er det med stor sandsynlighed Pavlovs refleks. Forskeren Pavlov målte spytsekretionen hos hunde, når de blev fodret. Når han fodrede hundene, ringede han samtidig med en klokke. Efter få gange behøvede han bare ringe med klokken (uden at fodre), så kunne han måle øget spytsekretion. Hundene forbandt nu klokken med noget positivt – nemlig foder. I princippet er det det samme, der sker for os mennesker, når hjem-is bilen ringer med klokken på en varm sommerdag!

De buler du beskriver forekommer hyppigst i forårsperioden. Så det er sandsynligt at “symptomerne” skyldes, at hestene er forventningsfulde omkring at skulle på græs, og at der ikke er tale om sygdom.

Ift smagen af græs så er nogle sorter mere eftertragtede end andre fx er rødsvingel ikke den græssort de typisk vælger først, hvorimod timote og rajgræsser er ‘i høj kurs’.

Mit bud er at det er en betinget refleks med øget spytproduktion, som ophobes i spytkirtlerne, hvor spyttet udløses ved træning med bid i munden og når hesten tygger sit foder.

Mvh Dorte Rebbe
Cand. Scient. Anim. Sci., hestekonsulent