Hej Dorte!

Hvor lang tid tager det, før sukkerindholdet i græs falder, efter solen er gået ned? Og hvordan skal jeg forholde mig til det ift sommergræsning?

/ Sus

Hej Sus

Flere faktorer påvirker sukkerindholdet i græs bla hvor stresset græsset er, græssets vækststadie, årstid, vejret og plantens fotosyntese.

Når solen skinner, laver græsplanten fotosyntese. Det betyder, at planten lagrer sukker som den bruger til at vokse af om natten. Derfor har græs oftest et højere sukkerindhold op ad dagen sammenholdt med tidligere på dagen.

Generelt foreslår jeg at heste, der er følsomme for sukker i græs og disponeret for forfangenhed, insulinresistens eller Equin metabolisk syndrom holdes slanke og græsningen foregår tidligt om morgenen.

Solnedgang

Efter at solen er gået ned går der flere timer, før sukkerniveauerne falder. Undgå derfor græsning før kl. 3. Fordi sukkerniveauerne opbygges igen med solens eksponering, er det bedst at fjerne følsomme heste fra græs senest kl. 10 (skøn). I overskyet vejr vil fotosyntesen foregå langsommere, og derfor vil mængden af sukker være lavere kl 10 end i høj sol.

Temperatur

En undtagelse er, hvis temperaturen falder under ca. 4 °C natten over. Ved denne temperatur og under, vokser planten kun langsomt, hvilket betyder, at lagret sukker ikke bliver forbrugt. Derfor er der risiko for at sukkerindholdet stadig være høje tidligt om morgenen. I denne situation bør sukkerfølsomme heste ikke have adgang til græs.

Risikoen er forskellig fra hest til hest

Meget følsomme heste kan måske aldrig kan græsse sikkert, mens andre fin klarer sæsonen igennem med forsigtig græsning. Mundkurve er et meget nyttigt værktøj til at begrænse hestens græsindtag, men tillader dog stadig græsning. Mundkurve forhindrer heste i ‘grooming’ med andre heste og det er selvfølgelig ikke ideelt. Anvendelse af mundkurv er et valg du kan blive nødt til at overveje, simpelthen fordi det kan være nødvendigt.

Korrekt græsmarkspleje

Sukkeret lagres i græsset i bunden af planterne. Selv om det kan være fristende at tro, at en meget kort overgnavet græsfold er sikker, fordi “der ikke er noget græs derude”, er netop dette græs mere stresset samtidig med at kun plantens nedre del er tilgængelig. Samlet betyder disse forhold at hesten kan indtage mere sukker end på en fold med længere græs. Dette er en ‘alt andet lige’ betragtning, for andre faktorer også spiller ind fx græssorten.

Gødskning af græsset er en fordel, for på den måde får græsset mulighed for at forbruge sukkeret til vækst, og det vil gøre planten mindre stresset og sukkerindholdet relativt lavere ‘alt andet lige’.

Det er bedre for hesten og for græsplanten at stoppe græsningen, når græssets højde er ca 8 cm. Dette reducerer ikke kun hestens sukkerindtag men sikrer græssets genvækst fordi der er bladmasse og vækstzone tilbage.

Mange heste kan græsse sikkert

Mange heste kan græsse sikkert i en del af dagen, når de lukkes ud med ovennævnte forhold for øje. Men konsultér altid uvildig professionel rådgivning, inden du sender dine potentielt sukkerfølsomme heste på græs.

Sukkerindhold i græs. Hvornår er græsning bedst for heste?
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FODRING
  6.  » Sukker i græs. Hvornår er græsning bedst for heste?