En hesteejer spørger:

“Hvad er frøgræs? Er det farligt for heste? Hvordan kan jeg se, om jeg har fået frøgræs i stedet for hø?”

/ Dorte Rebbe

Hvad er frøgræshalm?

Frøgræs indgår i kategorien “grovfoder” – eller strukturfoder som det også kaldes. Frøgræshalm er halm af græssorterne dvs. det tørrede græs med stængel, der er tilbage efter landmanden har høstet græsfrøene. Det svarer altså til “græshalm”. Derfor kan du også se, at frøstandene er tomme.

Oftest tænker vi kun på halm som noget med korn fx. havre eller byg. Så det er altså ikke på nogen måde farligt for heste eller ponyer – forudsat at kvaliteten er iorden.

Næring til heste i frøgræshalm?

Ja, det er der, men da frøene indeholder de fleste næringsstoffer, er energiindholdet lavere end i alm. græshø, fordi frøene er høstet. Skønsmæssigt er der ca. halvt så meget energi i frøgræshalm som i almindeligt hø, målt pr.kg tørstof.

Frøgræshalm høstes senere end almindeligt hø, fordi frøene skal være modne. Og det betyder i praksis, at græsset står længere på marken og den hygiejniske kvalitet af frøgræshalm kan svinge meget. Så vær kritisk, når du vælger leverandør. Frøgræshalm er væsentlig billigere end hø.

Frøgræshalm som hestefoder?

Forudsat at kvaliteten er iorden er frøgræshalm et udmærket grovfoder – eller strukturfoder – som det også kaldes. For mange trivelige heste er det en fordel med et grovfoder med lav energiværdi, for så kan de indtage de mængder de rent fordøjelses- og adfærdsmæssigt har behov for – og kommer på den måde ikke til at faste.

Frøgræshalm og hø til heste. Hvad er forskellen?

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FODRING
  6.  » Frøgræshalm og hø til heste. Hvad er forskellen?