Frostfri vandkar på folden

Få tips til hvordan
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fold & frihed
  6.  » Frostfri vandkar på hestefolden. Få tips til hvordan

Har du brug for en nem og billig metode til at holde hestenes vandkar frostfri længere tid, så læs med her.

Et forslag der både er nemt, billigt og ret effektivt. Værd at prøve!

/ Dorte Rebbe

I praksis er det ikke altid nemt. Der findes heldigvis mange af gode forslag til hvordan du kan holde drikkekar på folden og vandkopper i stalden frostfri længere tid om vinteren. Nogle dyrere end andre. Nogle bedre end andre.

Frostfyldt eller frostfrit (næsten)

De to vandkar på fotoet har stået ved samme temperatur under frysepunktet igennem nogle dage og nætter. Forskellen er at der i karret til højre er tilsat ca. 3 spsk vegetabilsk olie.

Hvad betyder olien for vandet i karret?

  • Den tynde oliehinde gør vandspejlet mere bevægeligt
  • Tilfrysning af vandoverfladen forsinkes
  • Fryser overfladen alligevel, er det nemmere at få hul på den
  • En spand glohedt vand oveni og så kan det holde en del timer igen.

Hvilken olie er egnet?

Du kan bruge alle former for vegetabilsk olie til foder eller human konsum. Det kan fx være soyaolie eller rapsolie. Nogle olier fx olivenolie er forholdsvis tyktflydende ved stuetemperatur og ’klumper’ når de køles ned, så dem kan du fravælge.

Ingen garanti for frostfrit vandkar

Metoden garanterer ikke et frostfrit vandkar på folden men det er en særdeles nem, hurtig og afprøvet metode til at holde vandet is-frit længere, end det ville være uden olie. Effekten er i sagens natur afhængig af, hvor meget vand der er i karret og hvor langt ned temperaturen kommer.

Løft vandkarret fra jorden

Der kan være varierende erfaringer med effekten, men at løfte vandkarret fra den frosne jord er bestemt en god idé. Et par lægter kan gøre det.

Andre forslag

Et par ½ l flasker uden etiketter næsten fyldt med saltvand gør også, at vandspejlet ikke så let fryser og let brydes, hvis det alligevel sker.

Du kan også bruge 2 baljer – den ene lidt mindre end den anden – sat oveni hinanden og med Rockwool imellem kan også isolere lidt for kulden/vinden.

Tags