Vælg side

Vækstforstyrrelser hos føl og plage. Arv og miljø

Vækstforstyrrelser hos føl og plage. Arv og miljø

Vækstforstyrrelser hos føl og plage

Arv og miljø

Få Nyhedsmailen

Få mer’ brugbar info som denne.

 1. FORSIDE
 2.  » 
 3. Viden
 4.  » 
 5. Avl
 6.  » Vækstforstyrrelser hos føl og plage. Arv og miljø

Jeg har et føl på 8 måneder med vækstproblemer og dyrlægen har konstateret, at den har epiphysitis. Er det det samme, eller er der en forskel?

/ Charlotte H.

Vækstforstyrrelser!

I dag foretrækker vi det samlede begreb Vækstforstyrrelser – på engelsk Developmental Orthopaedic Disease, mens vi førhen omtalte alle de ting, der kan gå galt i opvæksten hver for sig. Her tænker vi bla på:

  • Ledmus (‘Osteochondrosis Dissecans’, OCD) og bruskdefekter (‘Osteochondrosis’, OC)
  • Skæve ben – kalveknæ og hjulben
  • Bukkehov og senestyltefod (for stramme sener)
  • Epifysitis og fysitis (vækstliniebetændelse)
  • Slingerhed.

Epifysitis hos føl og plage

Dit spørgsmål går på epifysitis, som jeg vil omtale nærmere. Vi ser det hos 4-8 måneder gamle føl og 1-2 årige plage i form af ømhed og timeglasformede hævelser omkring knogleenden af underarmen (lige over forknæet) eller andre knogler. Der kan være varme eller halthed, ligesom ungheste med epifysitis i reglen udviser lidt nedsat vilje til at rende rundt og lege på folden med de jævnaldrende. Nærmere diagnose stilles ved et røntgenbillede.

Arv og miljø

Alle de omtalte sygdomme er symptomer på en vækstforstyrrelse og har altså beslægtede årsagssammenhænge, ligesom forebyggelsen i høj grad er den samme. Behandlingen retter sig primært mod de symptomerne hos den enkelte hest. Fælles for alle lidelserne er, at de til en vis grad (højst 20%) er arvelige. Fodring spiller en stor rolle. Hvis føllet eller plagen får for meget kraftfoder, eller der er væsentlige fejl i foderplanen – primært mht. mineraltilførslen – så har den voksende hest stor risiko for at pådrage sig en vækstforstyrrelse.

Opdræt skal have motion

Motion er også vigtigt: Som alle andre heste, skal føl og plage dagligt motioneres mange timer på fast bund. Eksempelvis ser vi mange bukkehove, hvis føllene går i dybstrøelse uden adgang til en mark med fast bund. Beskæring er ligeledes vigtigt, så føllene vokser op med lige ben. Hvis et føl eller en plag får lov at gå ubehandlet for længe med smerter eller betændelse i benene kan det også udløse en alvorlig vækstforstyrrelse.

Hvis føllet har en af de nævnte lidelser, kræves i reglen medicinsk behandling samtidig med, at man finder de udløsende managementfejl.

Niels Tellerup, dyrlæge

Tags

SE DET STORE UDVALG

Kurv

Få Gave eller Fri fragt

Vælg Fri fragt eller én af disse Gaver, værdi 40-399 DKK, når du køber varer for min 600 DKK.

Find svar her

Klik ind til FAQ lige her. Andre spørgsmål? Brug Chatten eller SMS / ring til 93 86 86 92. Vi svarer normalt hurtigt på hverdage; ellers førstkommende hverdag.

Få leveret for 49 DKK

90 % af alle ordrer afsendes indenfor 1-2 hverdage. Varer i restordre er på vej til vores lager og kan bestilles som normalt. Se vilkår.

Få et gavekort

direkte i din indbakke

SPAR 10 % PÅ DIT FØRSTE KØB*

Fag-Nyt

Supertilbud

Rabatkoder

Hver uge . Nul spam . Privatlivspolitik

* Kan ikke kombineres med andre rabatter

Tak for tilmeldingen! HUSK at hvidliste '[email protected]' i dit mailprogram.