Jeg har et spørgsmål, som jeg håber, du kan hjælpe mig med. Jeg har et føl på nu 8 måneder, som har vækstproblemer og dyrlægen har konstateret, at den har epiphysitis. Er det det samme, eller er der en forskel?

Jeg er blevet fortalt, at nogle at disse sygdomme intet har med hinanden at gøre. Vækstproblem betyder, at den vokser for hurtigt. Epiphysitis skal være en knoglesygdom, hvilket betyder at den mangler brusk mellem knoglerne, og at dette er noget den er født med og som er i generne.

Er jeg helt forkert på den?

Mvh. Charlotte Hansen

Hej Charlotte

I dag foretrækker vi det samlede begreb ‘vækstforstyrrelser’ – på engelsk ‘Developmental Orthopaedic Disease’, mens vi førhen omtalte alle de ting, der kan gå galt i opvæksten hver for sig. Her tænker vi bla på:

  • Ledmus (‘Osteochondrosis Dissecans’, OCD) og bruskdefekter (‘Osteochondrosis’, OC)
  • Skæve ben – kalveknæ og hjulben
  • Bukkehov og senestyltefod (for stramme sener)
  • Epifysitis og fysitis (vækstliniebetændelse)
  • Slingerhed.

Epifysitis

Dit spørgsmål går på epifysitis, som jeg vil omtale lidt nærmere. Vi ser det hos 4-8 måneder gamle føl samt hos 1-2 årige plage i form af ømhed og timeglasformede hævelser omkring knogleenden af underarmen (lige over forknæet) eller andre knogler. Der kan være varme eller halthed, ligesom ungheste med epifysitis i reglen udviser lidt nedsat vilje til at rende rundt og lege på folden med de jævnaldrene. Nærmere diagnose stilles ved et røntgenbillede.

Alle de omtalte sygdomme er symptomer på en vækstforstyrrelse og har altså beslægtede årsagssammenhænge, ligesom forebyggelsen i høj grad er den samme. Behandlingen retter sig primært mod de symptomerne hos den enkelte hest. Fælles for alle lidelserne er, at de til en vis grad (højst 20%) er arvelige. Fodring spiller en stor rolle. Hvis føllet eller plagen får for meget kraftfoder, eller der er væsentlige fejl i foderplanen – primært mht. mineraltilførslen – så har den voksende hest stor risiko for at pådrage sig en vækstforstyrrelse.

Motion

Motion er også vigtigt: Som alle andre heste, skal føl og plage dagligt motioneres mange timer på fast bund. Eksempelvis ser vi mange bukkehove, hvis føllene går i dybstrøelse uden adgang til en mark med fast bund. Beskæring er ligeledes vigtigt, så føllene vokser op med lige ben. Hvis et føl eller en plag får lov at gå ubehandlet for længe med smerter eller betændelse i benene kan det også udløse en alvorlig vækstforstyrrelse.

Hvis føllet har en af de nævnte lidelser, kræves i reglen medicinsk behandling samtidig med, at man finder de udløsende managementfejl.

Venlig hilsen
Niels Tellerup, dyrlæge

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. AVL
  6.  » Vækstforstyrrelser hos føl og plage. Arv og miljø