Kværke

Sygdommen lever skjult blandt raske heste

FORSIDE » Viden » Sundhed » Sæson for kværke. Hvad du behøver at vide om sygdommen

Kværke er, hyppigere end influenza, årsag til luftvejsproblemer hos heste. Kværke kan også sprede sig rundt og give alvorlig sygdom i resten af kroppen. Vaccination kan forebygge, og kan kombineres med influenza- og stivkrampevaccinationer, så det i de fleste tilfælde vil være tilstrækkeligt med dyrlægebesøg 2 gange om året.

Sygdommen kværke lever skjult blandt den raske hestebestand, hvorfor vi hele året næsten dagligt ser heste med milde symptomer på denne alvorlige sygdom, som således konstant påvirker sundhed, præstation, velvære og holdbarhed hos vore heste. Derfor er det en godt, at vi nu kan vaccinere hestene mod kværke.

Vi vil aflive nogle af myterne omkring denne gammelkendte sygdom og erstatte dem med opdaterede fakta.

Symptomer på kværke

Sammen med influenza er kværke den hyppigste årsag til luftvejsproblemer hos heste. Begge sygdomme giver halsbetændelse, evt. ledsaget af hoste, næseflåd, hævede lymfekirtler under kæberne, åndenød eller nedsat præstation. Vi kan også se alvorligere symptomer i form af feber, nedsat appetit eller en byld under halsen, ligesom begge sygdomme kan være dødelige.

Vi har i en årrække haft adgang til effektive influenzavacciner. De fleste heste i Danmark bliver da også vaccineret mod influenza. Bl.a. som følge heraf, ser vi i dag 4-6 tilfælde af kværke for hvert influenzatilfælde blandt hestene med sygdom i luftvejene!

Diagnosticering af kværke

Sygdommene kan undertiden adskilles ud fra det kliniske billede, men i nogle tilfælde har vi behov for at tage laboratorieprøver for at stille en nøjagtig diagnose. Der går to uger fra smitte, til der måske kommer en byld under halsen. De fleste heste har andre sygdomstegn indenfor den første uge efter smitte – typisk feber, næseflåd, hoste eller nedsat præstation (åndenød/forpustet). Dvs. man har i de fleste tilfælde mulighed for at indsætte en behandling, inden sygdommen udvikles.

Med de senere års store fremskridt indenfor behandling af halthed (sygdomme i bentøjet) hos vore heste, udgør luftvejene i dag en ikke uvæsentlig årsag til, at heste ikke kan udføre deres arbejde i dagligdagen, så de enten skal have fri fra arbejde i kortere tid, måske for altid eller endog aflives.

Efter en halsbetændelse ser vi ofte kronisk (varig) astma (hoste), ligesom hesten kan få ødelagt sin strube (blive strubepiber). Kværke kan også sprede sig rundt og give alvorlig sygdom alle mulige steder i kroppen. Såkaldt “vandrekværke” med byldedannelse rundt i kroppen sker i 10% af tilfældene.

Forfatter: Dyrlæge Niels Tellerup.

Artikler på vej ….

  • Gamle myter om kværke
  • Kværkeepidemier, karantæne og sygestalde ved tilfælde af kværke
  • Forebyggelse og behandling, samt vaccination mod kværke, influenza og stivkrampe
  • Vaccinationsstrategier mod kværke hos heste.

Hyppigste årsag til luftvejsproblemer hos heste

Sammen med influenza er kværke den hyppigste årsag til luftvejsproblemer hos heste.

Begge sygdomme giver halsbetændelse, evt. ledsaget af hoste, næseflåd, hævede lymfekirtler under kæberne, åndenød, nedsat præstation, feber, nedsat appetit eller en byld under halsen.

Facebookgruppe om kværke

Har du kendskab til stalde med udbrud eller mistanke om kværke, så skriv postnr og sted i denne gruppe. På den måde kan hestefolk følge med i udbredelsen og tage de forholdsregler der er nødvendige for at mindske risikoen for smitte.

Gå til facebookgruppen Kværke hos danske heste her.

Find mere om hestesygdomme og sundhedsoptimering

Søg i kategorien eller ….