Heste som erhverv

 Læs om uddannelser her

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Hold af heste
  6.  » Uddannelser med heste. Læs om mulighederne her

For mange hesteinteresserede er drømmen at få et job der har noget med heste at gøre. I denne oversigt kan du se nogle af de muligheder der findes hvor heste indgår i erhvervet.

/ Dorte Rebbe

​Erhvervsuddannelser

Dyrepasser

Med en uddannelse som dyrepasser får du en grundlæggende viden om professionel pleje, pasning og avl af forskellige dyr. Uddannelsen kan afsluttes med forskellige specialer, herunder heste (hestemanager). En dyrepasser med speciale i heste har al den nyttige viden om hestes sundhed og sygdomme og om pasning og træning af heste, herunder indretning af stalde og folde.
Beslagsmed
Som beslagsmed kan du blive ansat på rideskoler, stutterier og hos private hesteejere der har brug for beslagsmede. Faget er ikke ret stort og der uddannes ganske få beslagsmede årligt, der er derfor også gode beskæftigelsesmuligheder.

Veterinærsygeplejerske

Som veterinærsygeplejerske arbejder du for at hjælpe dyr. På uddannelsen lærer du hvordan du skal passe og pleje syge dyr og hjælpe dyrlægen ved operationer og fødsler. En stor og vigtig del af jobbet er at skifte forbindinger og tage puls og temperatur, for at holde øje med om dyrene får det bedre.

Ud over arbejdet med dyrene skal du som veterinærsygeplejerske også lave undersøgelser og lave laboratorieopgaver såsom at tage blodprøver. Der vil typisk også være en del kontoropgaver tilknyttet til jobbet som veterinærsygeplejerske.

Kandidatuddannelser

Husdyrvidenskab / Animal Science

Kandidatuddannelsen i husdyrvidenskab/animal science er engelsksproget. Uddannelsen giver dig specialiseret viden om produktionsdyr, familiedyr, heste, aquakultur eller forsøgsdyr. Du lærer hvordan man kan holde og bruge dyr på en bæredygtig måde. Du lærer også hvordan man kan optimere fodring og bruge den i avlen og dyrenes fysiske miljø, til at fremme præstation og genetiske egenskaber.

Dyrlæge

Som dyrlæge/veterinær arbejder du med at behandle og forebygge sygdomme hos dyr. Du kan som dyrlæge eksempelvis specialisere dig i heste, kæledyr eller biomedicin. I arbejdet som dyrlæge skal du have teoretisk viden inden for både biologi og medicin, men Samtidigt er det også et meget praktisk fag, hvor du skal bruge dine hænder. Der er ikke altid et rigtigt svar, når du arbejder som dyrlæge, men der er ofte en del etiske overvejelser du skal igennem. Det gælder både når du skal behandle de enkelte dyr, men også når du skal tage stilling til dyrevelfærd og eventuel brug af medicin.

Kandidat i psykologi – mulighed for kursus i Dyreassisteret pædagogik, terapi og rehabilitering
Hvis man læser psykologi og vil have fokus på dyr og mennesker, kan man deltage i et kandidatkursus der har fokus på inddragelse af dyr i sundhedsfremmende tiltag til mennesker med mentale og kognitive funktionsnedsættelser. På kurset stifter man bekendtskab med forskellige typer inddragelse, forskellige målgrupper og forskellige teorier omhandlende menneskers læring og sundhed ud fra et indblik i dyrs psykosociale potentialer.

Andre uddannelser og kurser

Ridelærer, træner, berider

Som ridelærer underviser du hold og enkeltryttere på forskellige niveauer. Du skal tilrettelægge undervisningsprogrammer til hold og holdundervisningen foregår oftest på rideskoler. En berider derimod underviser de øvede konkurrenceryttere, tilrider heste og oplærer ridelærere og trænere. En uddannet ridelærer eller træner underviser på begynderniveau og videregående niveau og det er muligt at uddanne sig hos Dansk Ride Forbund (DRF) og Danmarks Idræts-Forbund (DIF) som udbyder træneruddannelserne og uddannelser til Ridelærer, Rideinstruktør og Berider. Der findes yderligere også enkelte specialuddannelser til Para-ridetræner i samarbejde med Parasport Danmark og Ridepædagog samt Diplomtræner og elitetræneruddannelsen ITA, som foregår i samarbejde med Team Danmark.

Dyretransport, kompetencebevis

Som privat person der har et transportfirma af heste, anbefales det at tage et kompetencebevis indenfor dyretransport. Kuset er relevant for alt personale i transportvirksomheden samt chauffører og ledsagere under transport af levende dyr. Du får som deltager et kompetencebevis der gælder for transporter af tamdyr af hestefamilien eller tamkvæg, -får, -geder, -svin eller fjerkræ. Kurset giver dig endvidere kompetencer til at håndtere nødssituationer og iværksætte nødprocedurer i tilfælde af havari, mangel på ventilation, tilskadekomst og sygdom blandt dyrene samt tage de nødvendige skridt til eventuel aflivning.

Sadelmager, sadelfitter

Uddannelsen til sadelmager eller sadelfitter kan man som sådan ikke tage i Danmark. Forsvaret har enkelte lærepladser som har skoleophold i England. Man kan uddannes til sadelmager i Sverige og i England og sadelfitter-uddannelsen er kun i England.

Forskellen på sadelmager og sadelfitter er at sadelmageren bygger sadlen, hvorimod sadelfitteren er ude og ser hesten med sadel på og vurderer hvordan den bedste ergonomiske sadel laves for både rytter og hest.

Inseminør

En inseminør foretager kunstig befrugtning af husdyr og er fokuseret på kvæg og svin, men henvender sig også til andre husdyr såsom heste. Inseminationen er en kunstig sædoverføring, og formålet er at sikre, at dyrene befrugtes med sæd fra handyr med særligt gode egenskaber. Som Inseminør kontrollerer du for brunst og drægtighed, og ofte rådgiver du også landmanden om forplantningsspørgsmål og foretager drægtighedsundersøgelser og brunstkontrol ude i de enkelte besætninger.

Beslagsmed, hovplejer

En beslagsmed arbejder med hovpleje og med at tilpasse og lægge sko på heste. En vigtig del af arbejdet går derfor ud på at beskære hestens hove og rette hesteskoene til, så de passer nøjagtig til hovene. Som smed lærer du også at omgås heste, så de forbliver rolige, imens du slår skoene på dem.

En beslagsmed kan fx arbejde på et smedeværksted, en travbane eller starte egen virksomhed.

Hovplejer-uddannelsen tilbydes af det private erhverv, mens beslagsmedeuddannelse tilbydes via EUD.

Alternativ behandler

Hestemassør, akupressur, akupunktur, healing mv

Der findes et hav af steder hvor man kan dygtiggøre sig og tage kurser i forskellige typer for massage, akupressur, akupunktur og andre behandlingsmetoder til heste. Der er derfor også mange former for specialiseret terapi såsom laserterapi, kinesiotape, magnetbehandling, healing, massage mv. Fælles for alle disse former for uddannelser og kurser er, at det er fysisk arbejde hvor man har direkte tilknytning til sin egen kundekreds og at man oftest arbejder som selvstændig.

Læs mere om uddannelserne på Uddannelsesguiden.