Er du hobbyavler, er der en række regler, du skal overholde. Blandt andet skal dine dyr være registret i CHR, dyrenes CPR-register. Endvidere skal dyr som kvæg, grise, får og geder have de obligatoriske gule øremærker, et i hvert øre.

/ Dorte Rebbe

Alt for mange hobbygrise trasker rundt uden øremærker eller lever skjult for myndighederne. Det kan blive fatalt for både dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og den danske eksport.

Mere end hver tiende hobbyavler havde ikke orden i sine dyrs papirer, da Fødevarestyrelsen sidste år var på kontrolbesøg hos 100 mindre hobbylandbrug. Typisk var det registreringen i CHR, det Centrale Husdyrbrug Register, den var gal med. Det viser resultaterne af en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen gennemførte.

“Men hvad enten du har en stor professionel svinefarm eller holder lidt svin, kvæg eller får til husbehov, skal dine dyr være registeret i CHR,” understreger kontorchef John Larsen fra Fødevarestyrelsen. Herfra håber man, at kampagnen har været med til at skærpe hobbyavlernes fokus på deres dokumentation for de dyr, de har på gården.

I langt de fleste tilfælde var overtrædelserne i den milde ende. Men det var tæt på hver anden, der, i et eller andet omfang, havde brug for at blive vejledt om deres ansvar for fødekæden og dyrevelfærden. Blandt andet om pligten til at have styr på den obligatoriske øremærkning og registreringen i CHR-registret.

Svinepest

Rammes en dansk besætning af svinepest, er det helt afgørende, at ejerne af dyrene kan dokumentere, hvilke dyr der har gået hvor, og til hvem de eventuelt er solgt. Ellers får myndighederne svært ved at finde kilden til et udbrud. Dermed koster det dyrebar tid, inden myndighederne kan få standset ulykken og sikret, at sygdommen ikke spreder sig.

“Det vil være katastrofalt ikke kun for de ramte dyr. For eksporten til udlandet lukker inden for 24 timer,” fortæller John Larsen. “Og får vi først svinepest i Danmark, så ligger udgifterne ikke længere nede i hobbyafdelingen. Så skal de tælles i milliarder”.

Pressemeddelelse, Publiceret: 27. februar 2018.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Landboliv
  6.  » Hobbyavlere sjusker med øremærker