Islandske heste

i et væld af skønne farver

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Islandske heste
  6.  » Farver hos islandske heste

Gennem tiden har forskellige farver været populære. I vikingetiden gav de hvide heste størst prestige, og det var oftest dem, man ofrede til guderne.

/ Marit Jonsson

Alle farver og aftegninger er tilladt

Det gælder i alle lande. Man har så vidt vides aldrig haft restriktioner på dette felt. Tvært om, fra gammel tid har der været mange avlere, som har fundet det attraktivt at avle heste i særlige farver. Det var en fordel, når man skulle finde sine egne heste i de store fælles folde. Gennem tiden har forskellige farver været populære. I vikingetiden gav de hvide heste størst prestige, og det var oftest dem, man ofrede til guderne.

Arveligheden af disse farver med deres forskellige nuancer, aftegninger og ændringer er ret kompliceret, men kan med sikkerhed bruges til at eventuelt udelukke en hingst fra faderskab.

Grundfarverne sort, rød og brun kan varieres med arvelige anlæg, som populært kaldes tillægsgener, for pigmenteringsændringer som f.eks. skimmel, lys man og hale, farveveksler og de blegende faktorer som blakket (vildhestegen), fortyndet, (palomino- eller blegegen), sølvtonet og champagne. Det sidste kan ikke med sikkerhed fastslås at være tilstede hos islandske heste. Alle disse tillæg kan kombineres, således at en hest kan være både skimmel, palomino og vindótt, som sølvtonet hedder på islandsk. Det er derfor let at forstå, hvorfor farvegenetik er så indviklet, da det er ret svært at fastslå, hvordan de forskellige tillægsgener influerer på hinanden.

Grundfarve hos islandske heste

Der findes ikke nogen hvid grundfarve for heste. En hvid farve opstår på grund af et af tillægsgenerne sammen med en grundfarve. En skimmel kan som gammel blive helt hvid og har mørke øjne. Men den bliver altid født med en af grundfarverne. Blakkede heste bliver født blakke, og de har ål og som regel også midtstol og mørke øjne. Palominoer er født helt lyse, ofte næsten hvide, og har noget lysere øjne, i alt fald når de er nyfødte.

Palominofarven fremkommer som blegegen på rødt, så hestene er heterozygote for rødt/palomino. Det samme blegegen giver med brun grundfarve i øvrigt moldótt, eller gul med sort man og hale, og også disse heste har lysere øjne. En mere sjælden variation er gyldensort, som er blegegen på sort. Det kan man af og til se udelukkende på, at en sort hest har lyse øjne. Med lyse øjne mener jeg ikke lyseblå, men honninggyldne, lysebrune eller mellembrune.

Farver hos islandske heste

Når en hoppe beskrives som hvidfødt med brune øjne er det mest sandsynligt, at hoppen er lys palomino. Det vil sige, at hendes mor eller far enten er palomino, moldótt eller sort/gyldensort med lyse øjne. Hun er så heterozygot, og det vil sige, at hun med en rød hingst vil give 50% palominoer, resten røde. Parrer man hende med en hingst af samme farve, vil hun få en rød, to palominoer og en “blue eyed creme”, det som vi plejer at kalde albino på dansk. Dette er en forkert betegnelse, albinoer findes ikke blandt heste, de dør i fosterstadiet og kan kun forekomme, hvis man parrer to såkaldte albinos. I mange racer er hvide heste med helt lyse øjne ikke tilladt i avlen, men hos de islandske heste er det ikke noget problem.

Tillægsgener?

Det er ikke mulig at sige, om den hvide hoppe har andre tillægsgener, som kan influere på farven og måske gøre øjnene mørkere. Det vil muligvis kunne ses på afstamningen og kunne være et vildhestegen. Hverken dette eller palominogenet kan ligge skjult hos en hest, så det er nok mest korrekt at kalde det dominant.

Der findes i hesteverdenen en hvid farve som man genetisk kalder W (white), og som findes hos Knabstrupperne. Den er også letal i dobbelt dosis, sådan at et ud af fire føl dør i fosterstadiet. Så vidt vides findes denne farvevariation ikke hos islandske heste.

Forfatter: Marit Jonsson

Tags