1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Hold af heste
  6.  » Staldmiljø og hestens sundhed. Sådan optimerer du staldmiljøet

Et godt staldmiljø har betydning for sundheden for hestene og de personer, der færdes i stalden.

Få fokus på støv, svampesporer, ammoniak, svovlbrinte, kuldioxid! Læs om de faktorer der har betydning for staldmiljøet og sundheden.

Du får også praktiske råd til, hvordan du og andre i stalden kan skabe det sundeste staldmiljø.

/ Dorte Rebbe

Staldklimaet påvirkes af hvilke materialer stalden er bygget af, om stalden er isoleret, luftvolumen pr. hest og ventilationen i stalden. Staldklimaet udgøres af luftens temperatur, fugtighed og hastighed samt de forureninger, der er i luften i form af støv, mikroorganismer og gasser f.eks. ammoniak.

Temperatur

Hestene behøver ikke at have det så varmt i stalden, som vi mennesker gerne vil have det, for at føle sig tilpas. Den optimale staldtemperatur ligger på 10-15 grader for hestene. Men heste er meget klima tolerante og kan sagtens tåle minus grader, hvis de har mulighed for læ, sat vinterpels eller evt. et dækken og rigeligt grovfoder.

Luftfugtighed

Luftfugtigheden måles med et hygrometer. Den optimale luftfugtighed i en stald er 50-70 % relativ luftfugtighed eller højst 10 % højere end luftfugtigheden udenfor. Høj luftfugtighed i stalden kan skyldes, at der er for varmt og for dårlig ventilation, så den fugt, hestene afgiver, ikke bliver transporteret væk. Hvis der er for højt luftfugtighed i stalden, vil luften føles tung, og det vil fremme udvikling og spredning af bakterier. Der skal bruges mere strøelse for at underlaget holdes tørt, når der er fugtigt i stalden. Strøelsen i hestenes hvileareal skal være tør, og det bør ikke sne eller regne ind, så underlaget bliver koldt og fugtigt.

Ventilation

Ventilationen i stalden fjerne den fugt hestene afgiver. Der hvor hestene opholder sig bør luftens hastighed ikke være mere en 0,2-0,5 meter/sekund, hvis lufthastigheden bliver højere vil det føles som træk. I mange hestestalden er der kun naturlig ventilation, hvor luftskiftet sker gennem dør og vinduesåbninger og evt. en ventilationsskorsten i taget. Derfor er ventilationen i stalden meget afhængig af vindens styrke og retning.

Luftvolumen pr. hest har stor betydning for klimaet i stalden. Der bør være minimum 30 m3 luftrum pr. hest og gerne mere. Jo højere luftskiftet er i stalden, des bedre bliver staldmiljøet, og luftens indhold af skadelige partikler vil være lavere. Det anbefales at luften i stalden skiftes minimum 4 gange i timen.

Støv

Støv og svampesporer er et problem for mange heste. Det stammer ofte fra hø og halm og kan fremkalde allergi og hoste hos hesten. Da hestene ofte skal udføre store fysiske præstationer i modsætning til mange andre husdyr, er det vigtigt, at hesten ikke har åndedrætsbesvær. For at mindske indholdet af støv og svampesporer i staldmiljøet, er det vigtigt at hø og halm opbevares tørt. Både vejrforholdene ved høst, høstmetoden og opbevaringsforholdene har indflydelse på kvaliteten. Det bedste er, hvis hestene er ude, når der bliver muget, håndteret foder, valset korn og staldgangen bliver fejet. Staldgangen kan evt. gøres fugtig, før der fejes, så man undgår at støvpartiklerne hvirvles rundt i luften. Der bør luftes ud under/efter arbejdet. Strøelsestyper som savsmuld, spåner og papirstrimler indeholder færre svampe og bakterier end halm, så det kan være gode alternativer som strøelse. Høet kan erstattes af wraphø af god kvalitet for at mindske indholdet af luftbårent støv og svampesporer.

Ammoniak

Luftens indhold af gasser som ammoniak NH3, kuldioxid CO2 og svovlbrinte H2S bør være så lav som mulig. Hvis der er et højt indhold af ammoniakdampe i luften vil den føles generende. Den største fordampning af ammoniak sker fra strøelsen, hvor hestene ofte opholder sig, så selvom luften føles fin ude på staldgangen, kan hesten i boksen opleve ammoniakdampene som generende.

Referencer

DFJ rapport nr. 39, Husdyrbrug, Opstaldning og hold af heste, juni 2002. Eva Søndergaard et al.

Anbefalet læsning

Den største fordampning af ammoniak sker fra strøelsen, hvor hestene ofte opholder sig. Så selvom luften virker fin ude på staldgangen, kan hesten i boksen opleve ammoniakdampene som generende.

/ Dorte Rebbe

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt. 

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.