Kære Janne

Min hest sparker i boksen:

Jeg har en dansk varmblodshoppe på 9 år. Hun er meget hoppet og vil gerne bestemme over alle hvis hun kan! Hun går på fold med en vallak, som hun jagter lidt rundt på folden. Mit problem er dog mest på boks, hvor hun sparker vildt på bokslåge og vægge og efter sig selv, når hesten ved siden af hende bliver trukket ud og står på staldgangen, selvom hun stadig kan se ham stå der. Hun falder dog til ro, så snart han kommer tilbage i boksen.

Jeg vil virkelig gerne gøre noget ved problemet, da jeg ikke ønsker, hun skal skade sig selv en dag :(..

Har du hørt om tilfældet før og nogen ide om, hvad jeg kan gøre for at få en gladere hest på boks?

/ Rikke

Kære Rikke

Din hoppe er tilsyneladende dominerende, og hun bliver derfor frustreret, når en anden (lavere rangere) hest får adgang til en ressource, som hun ikke har.

Højt rangerende hoppe

I det nævnte tilfælde er det at blive trukket ud af boksen en ressource (frihed/kontakt/opmærksomhed). Når hun ikke kan tilkæmpe sig ressourcen, som hun jo ville kunne, hvis hun ikke stod i boksen, viser hun aggression inde i boksen. Reaktionen er derfor helt naturlig for en højt rangerende hoppe.

Placering i stalden

Du skal selvfølgelig så vidt muligt undgå, at din hoppe bliver frustreret fx ved at sørge for, at den opholder sig så kort tid som muligt i boksen, og at den ikke er i boksen, når der er trafik ind og ud af naboboksen.

Desuden kan du måske hjælpe din hoppe ved at sørge for, at den står for enden af en boksrække, så den kun har én nabo at forholde sig til.

Fjern muligheden

Det er sandsynligt, at selve larmen, når der sparkes på noget hårdt virker forstærkende (belønnende) for en aggressiv hest, dvs at du ved at fjerne muligheden for at sparke på noget hårdt kan reducere forekomsten. Prøv fx at sætte sække med spåner/halmpiller eller lign. op ad væggen der hvor hesten typisk sparker. Hesten bryder sig ikke om at sparke på sækkene, og jeg har erfaring for, at det kan få hesten til at holde op med at sparke.

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at det at fjerne adfærden ikke løser problemet, da hesten stadig vil være frustreret og muligvis vil vise en anden konfliktadfærd i stedet for.

Træn hoppen i boksen

Du kan også prøve at træne hoppen i boksen, mens en anden trækker nabohesten ind og ud af boksen ved siden af. Det kan enten foregå med klikkertræning, hvor du belønner hoppen for at stå roligt, eller ved at du øver hoppen i at stå, gå frem og bakke for et let signal i et trækketov, så den bliver opmærksom på dig i stedet for nabohesten. Hoppen opfatter dog muligvis dig og din opmærksomhed som en ressource, så selvom den ikke sparker, når du træner med den, kan adfærden godt vende tilbage, når du ikke længere er i boksen.

Held og lykke med din hoppe.

Hilsen
Janne Winther

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. ADFÆRD
  6.  » Min hest sparker i boksen. Hvad gør jeg?