Hvedehalm

Strøelse eller grovfoder?

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Hold af heste
  6.  » Hvedehalm til heste. Strøelse eller grovfoder?
Kan jeg bruge hvedehalm som strøelse til heste eller er det skadeligt? Jeg møder stor debat om det, og den generelle opfattelse er at de ikke kan tåle det.

/ Helle K.

Hej Helle,
Forudsat at den hygiejniske kvalitet er iorden, kan hvedehalm anvendes som strøelse, altså primært til at ligge i. Og heste skal ikke have hvedehalm uden der også følger grovfoder med.

Hvedehalm er groft i strukturen og består af en ret høj andel af ufordøjelige fibre og et stort indtag øger risikoen for forstoppelse. Mange heste æder det dog ikke, men de der gør, skal være ‘mådeholdende’ og drikke godt med vand til. I praksis kan vi ikke styre det, så hvedehalm som strøelse uden grovfoder tilgængeligt ville gøre mig lidt bekymret for øget risiko for kolik.

Gives fri adgang til grovfoder som wraphø eller hø, er hesten god til at drikke og ikke tilbøjelig til at foræde sig, er risikoen for fordøjelsesproblemer små. Selvom der tildeles ad libitum wraphø, vil risikoen for luftvejsproblemer stadig være tilstede, fordi indholdet af svampesporer og støvpartikler ofte er højt i hvedehalm.

Mange hilsner
Dorte Rebbe
Cand Scient Animal Science / Hestekonsulent

Tags