Vores små høballer er begyndt at mugne i det øverste lag pga af fugten fra loftet. Er det for sent at sprede salt ud over vores lager af hø nu? Vil det kunne suge lidt af fugten eller medvirke til, at der ikke kommer mere? Er det bedst at fjerne høballerne inden at sporerne trænger igennem ballen og ned til de øvrige høballer? Eller vil sporerne ikke trænge igennem en hel balle? Vil det i stedet være en god ide at lade de halvdårlige baller ligge som skjold mod det fri og fugten?
Kære Diana
Som udgangspunkt bør hø være fuldstændig lagerfast fra starten dvs 87% tørstof, og det kan være meget svært at opnå under danske klimaforhold. Det sker, at der er nogen der har heldet med sig, men der ligger en ‘opgave’ i at bevare holdbarheden.
Staldtip
Et gammelt ”staldtip” er at lægge et lag halmballer udenpå lagene med høballer, når der stables på loftet eller i lade. Halmballerne vil suge fugt og forsinke processen. Når man vælger at bruge halm, er det ikke fordi halm som sådan suger mere fugt end hø, men fordi de repræsenterer en lavere værdi.
Strø salt på
Du kan vælge at strø salt mellem lagene, når høet stables. Det er på ingen måde en garanti for, at høet på sigt bevarer sin hygiejniske kvalitet, men det kan være en hjælp. Der er altså ikke tale om en konserveringsmetode ved denne type brug, men nærmere at dannelsen af flere svampespore forsinkes. Det betyder også, at det er nærmest virkningsløst at strø salt ud over ballerne, når først dannelsen af svampesporer er sket.
For så vidt spørgsmålet om at lade de halvdårlige baller ligge som skjold viser erfaringer, at når først de yderste lag er ”inficeret”, så er der også baller inde i stakken som ikke egner sig som foder. Og ind imellem er der hele partier, der skal på bålpladsen!
Mig bekendt er der ikke lavet undersøgelser mhp, hvor langt svampesporer trænger ind i høballer. Men da de på den udvendige side findes i ekstremt store mængder, vil jeg under alle omstændigheder sige, at I skal være særdeles kritiske med sorteringen. Og hvis I selv er disponeret for astma eller allergi – ja, så er det ”den rene gift”. Hverken mennesker eller dyr skal udsættes for svampesporer fra hø.
Bedste hilsner
Dorte Rebbe
Cand Scient Animal Science, hestekonsulent
Få personlig og uvildig hesterådgivning
Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
- Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
- Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
- Modtag besked om aftalt tid
- Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.
Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.