Grovfoderanalysen

Få hjælp til at tolke analysen for hygiejnisk kvalitet her
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fodring
  6.  » Grovfoderanalysen. Sådan tolker du analysen for hygiejnisk kvalitet
I vores hygiejnepakker til hø og halm undersøges indholdet og mængden af skimmel, både den samlede og den, der opstår under opbevaring. Vi undersøger også, om Aspergillus fumigatus er til stede samt gær og det samlede antal bakterier.

Hygiejnepakken til wraphø undersøges tørstof, total svamp, Aspergillus fumigatus, gær, Enterobacteriaceae, E. coli og pH.

Lær at tolke resultatet.

/ Dorte Rebbe

Skimmelsvamp

Inkluderer forme, der er opstået både i marken og under opbevaring. Skimmelsvamp kan reducere smag og forringe næringsværdien. Det kan også forårsage allergi hos både mennesker og dyr. Stressede skimmelsvampe kan producere toksiner, der kan være meget skadelige.

Skimmelsvamp, opbevaringsflora

Opstår under opbevaring, hvis grovfoderet ikke er opbevaret korrekt. Opbevaringsform er kendetegnet ved, at den kan vokse i tørre omgivelser end feltform. Skimmelsvamp har brug for luft og vand for at kunne vokse, og hvis der er opbevaringsskimmel i ensilage eller hø, er dette ikke blevet opbevaret helt lufttæt. Jo tørrere det indpakkede grovfoder er, desto sværere er det at presse al luft ud. Der er også større risiko for, at der dannes huller i plastik.​

Aspergillus fumigatus

Er en form, der kan forårsage åndedrætsbesvær hos både mennesker og dyr. Det findes hovedsageligt i tørre materialer som hø og halm, men du kan også finde det i hø.

Gær

Gær kan vokse både med og uden ilt. Det vokser dog hurtigere med ilt end uden. Det har ikke været muligt at se, at gæren der vokser i hø og ensilage, forårsager direkte sundhedsproblemer, men gær øger risikoen for varmetab, næringstab og skimmelvækst. Gær findes ofte i wraphø, og rigelig forekomst er ofte et tegn på, at luft er lækket ind.

Vandaktivitet

Måler mængden af vand til rådighed for skimmelsvamp og bakterier. Både bakterier og skimmel har brug for en vis mængde tilgængeligt vand for at kunne formere sig. Hvis vandaktiviteten er højere end 0,70, er der nok vand til rådighed for dem, og derefter betragtes foderet ikke som opbevaringsstabilt. Vandaktiviteten bør derfor være under 0,70.

Samlet antal bakterier

Bakterier har brug for mere vand end skimmel for at formere sig, men der er bakterier, der kan leve og formere sig både med og uden ilt. Et højt bakterieindhold kan forekomme, hvis der er indført jord i ensilagen, eller hvis materialet ikke er fortørret, eller hvis tørringen har taget lang tid.

Enterobacteriaceae

Fås i jord og gødning og er let inkluderet i ensilage. De kan dog ikke vokse ved lav pH, og det er derfor vigtigt, at ensilagens pH sænkes hurtigt, så væksten af disse bakterier forhindres. Fraværet af enterobakterier er en god indikation af, at ensilagen er lykkedes.

E coli

En del af gruppen Enterobacteriaceae og er en almindelig tarmbakterie.

Vurdering

Resultaterne af mug-, gær- og bakterieanalyser er rapporteret i log cfu pr gram. Tabel 1 viser vejledende værdier til vurdering af den hygiejniske kvalitet i ensilage og wraphø. Tabel 2 viser vejledende værdier for hø og halm.

Tabel 1. Retningslinjer for vurdering af kvaliteten af wraphø

 Tørstof < 35 %
Tørstof > 35 % 
GodDårligGod Dårlig
Skimmelsvamp, total< 2,5 log cfu/g> 4,0 log cfu/g< 3,0 log cfu/g> 4,5 log cfu/g
Gærsvampe< 3,0 log cfu/g> 4,0 log cfu/g< 4,0 log cfu/g> 6,0 log cfu/g
Enterobacteriaceace< 2,0 log cfu/g> 4,0 log cfu/g< 2,0 log cfu/g *> 6,0 log cfu/g
E. coli< 1,0 log cfu/g> 2,0 log cfu/g< 1,0 log cfu/g> 5,0 log cfu/g
pH**< 4,5> 5,0< 5,5> 6,0
* Højere værdier kan accepteres i hø med højere tørstofindhold
** Acceptabel pH påvirkes af tørstofindholdet.

Tabel 2. Retningslinjer for vurdering af kvaliteten af hø og halm

ParameterVejledende værdi
Gærsvampe< 5,5 log cfu/g
Gærsvampe, lagringsflora< 5,0 log cfu/g
Aspergillus fumigatus< 2,0 log cfu/g
Kimtal, total antal bakterier< 8,0 log cfu/g
Vandaktivitet< 0,7