DNA fra Przewalskiihesten

bruges til kortlægning af hestens evolution.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Historie, kunst & kultur
  6.  » Hestens evolution undersøgt vha gammelt DNA fra Przewalskihesten

Iflg Videnskab.dk undersøger danske forskere vha oldgammelt heste-DNA fra Przewalskihesten, hvordan miljø og menneskets indtog påvirker en dyrearts udvikling, både genetisk og udseendemæssigt.

På Mongoliets stepper lever Przewalskii-hesten, der menes at være den nulevende race der har mest til fælles med oldtidens heste. Heste er en af de dyrearter, der har haft størst betydning for menneskeheden.

Som mad, transportmiddel, i krig og i dag som brugs– og kæledyr. Hestens udseendemæssige evolution fra et lille dyr på størrelse med en hund til nutidens stærke ridedyr er da også velbeskrevet af forskere, men endnu har ingen set på, hvordan hestens DNA har udviklet sig i takt med udseendet.

En forskergrupper ved Center for GeoGenetik på KU undersøger i øjeblikket, hvordan hestens DNA har udviklet sig, og det kan give helt nyt indblik i, hvordan ændringer i miljø og menneskets indtog og den efterfølgende domesticering af hestene har forandret en dyreart helt ind i DNA’et, skriver Videnskab.dk. Forskerne går mere end 22.000 år tilbage for at følge, hvordan miljø og menneskets indtog påvirker en dyrearts udvikling, både genetisk og udseendemæssigt.

Læs hele den spændende artikel på Videnskab.dk.