Gobeliner i historisk perspektiv

At udforske historien om gobelinerne i Storbrittanien er som at trævle trådene i nationens fortid. I middelalderen blev dekorative gobeliner brugt som vægtæpper at lysne og isolere fugtige og kølige bygninger. Gobeliner var praktiske for de kongelige og adelen, for de kunne tages ned og flytte med, når de jævnligt flyttede fra en bopæl til en anden.

Bayeux-tapetet fortæller om storhed og fald

Gobelinerne fortæller om afgørende begivenheder i engelsk historie fx den måske mest betydelige historie om Vilhelm Erobrerens invasion i 1066 og kong Harald død under Slaget ved Hastings. Dette gobelintæppe er sandsynligvis bestilt i 1070’erne af biskop Odo af Bayeux, halv-bror til William som propaganda for at støtte Williams krav på den engelske krone. Bayeux-tapetet er over 70 meter langt.

Kongens samling på 2.500 gobeliner!

Kong Henry VIII var en ivrig samler af gobeliner, som han gerne viste frem for at demonstrere sin rigdom, magt og politiske ambition. Efter hans brud med Rom og selvudnævnelse som overhoved i den engelske kirke, valgte han i stigende grad bibelske temaer til at pryde hans store værelser. Ved hans død i 1547 ejede han en betragtelig samling på næsten 2.500 gobeliner.

Gobeliner med politiske budskaber

Den kongelige interesse for gobelin fortsatte ind i den elizabethanske periode med Mary, Queen of Scots. Mary var en ivrig syerske og broderede under møder i tinget, mens hun var dronning af Skotland, men det var i hendes 19 år indespærring af Elizabeth I, at hun producerede de fleste af hendes billedtæpper – hvoraf mange stadig findes i dag. Ikke overraskende indeholder mange af Marys gobeliner politiske budskaber, skjult i enkle scener. I en af de mest kendte, “Catte og mus ‘ er den rødhårede Elizabeth I vist som en stor rød kat og Mary som hendes muselegetøj.

Tasker og sager i gobelin

Det stod ikke i kortene, at HorseConsult skulle sælge tasker og sager i gobelinstof, men de skønne motiver med heste og det på en gang både slidstærke og skønne, klassiske stof kunne vi ikke stå for. Derfor kan du nu finde et stort udvalg og i mange mønstre og motiver i den afdeling af Webshoppen, vi kalder for ‘Tasker og sager‘.

Tags

  1. Forside
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Historie, kunst & kultur
  6.  » Gobeliner. Læs den spændende historie om vægtæpper

Få historien om gobeliner

og se de flotte tasker og sager i gobelin