Tølt og pas

Islænderens specialer

FORSIDE » Viden » Islandske heste » Tølt og pas. Islænderens specialer

Islandske heste har i alt 5 forskellige gangarter. Skridt, trav og galop, som også alle andre heste har. Derudover er der en til to ekstra gangarter nemlig tölt og pas.

Pas

I Pas bevæger hesten de to samtidige ben parallelt, det er altså en totaktsgangart ligesom trav. Pas bruges mest til væddeløb over korte strækninger. I langsomt tempo er pas ikke nogen eftertragtet gangart. I flyvende pas, som pas kaldes i væddeløbstempo, kan hesten komme op på en hastighed omkring 40 km/t og det ser utrolig facinerende ud.

Tölt

Tölt kræver en mere udførlig forklaring, da denne gangart er en af de væstenlige årsager til islandshestens værdi og popularitet som ridehest. Tölt er en firtakts-gangart, der udvikles fra skridt med uændret fodfølge op til en hastighed mellem 25 og 30 km/t. Tölt kan tydelig høres som en regelmæssig staccatorytme. man kan også se tölten, hesten går med stolt løftet hoved, sænket ryg og med halen vibrerende i tydelige bølger.

 

Ved stævner konkurrerer man i flg. discipliner:
Firgang, femgang, speedpas, pasløb P2, Tölt T2, T1.

I flyvepas, som pas kaldes i væddeløbstempo, kan hesten komme op på en hastighed omkring 40 km/t.

Rytteren kan føle tölten, han/hun sidder dybt og roligt i sadlen uden de rystelser, der er forbundet med trav. Dette gør det lettere for børn at få den nødvendige selvsikkerhed i sadlen. Dette er også en grund til at mennesker, der først i en moden alder får mulighed for at begynde at ride bør vælge den töltende islænder!

Artiklen er skrevet af Snegla Køre- og Rideklub og bringes med tilladelse.

Find mere om emnet i Webshoppen