Shirehesten stammer fra Midt-England. Hesteracen er den højeste og tungeste blandt de koldblodede heste. Højden er normalt 183 cm og vægten 860 – 1.120 kg.

Den enorme Shirehest har et roligt temperament, den er meget stærk og er normalt i stand til at trække en last på 5 tons. Allerede fra den er 3 år bruges  Shirehesten som arbejdshest. Disse fordele gjorde den efterspurgt i industrien, landbruget og til transport. I nyere tid bruges Shirehesten mest som skovhest, til kørsel og forskellige opvisninger.

Eksteriør

Hesten har et langt tørt hoved med en smule romernæse. Glasøjne er ikke accepteret. Ørerne er lange og smalle. Halsen er lang, let hvælvet og harmonisk i overgangen til kroppen. Skulderen er velskrånende.

Shirehesten er dyb og bred i gjordmål, som for hingstes vedkommende er 2-2,5 m. Ryggen er kort, stærk og muskuløs. Lænden er klart formet og ikke flad. Bagparten er lang, bred velbemusklet og skrånende ned mod låret. Forbenene skal være vel ansat under bagparten og må ikke sidde for tæt. Kroghas er ingen fordel.

Shirehesten. Den høje, tunge koldblodsrace
Der skal være en del fine hår på benene, men moden med overdådig hårpragt er forbi, fordi disse kan dække over fejl ved lemmerne. Knoglerne skal være flade og stærke, og pibemålet skal være 28 cm. skønt helt op til næsten 32 cm er blevet noteret. Hovene er brede med en stor omkreds ved kronranden. Bevægelsen skal være lige og kraftfuld. Hopper har sædvanligvis kortere ben end hingste og vallakker.

Farve

Shirehesten findes i brun, sort og grå hvor brun er mest almindeligt.

Avlsforening

I Danmark varetages avlsarbejdet via Foreningen for Shireavl i Danmark som også har bidraget med racepræsentationen.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Racer
  6.  » Shirehesten. Den høje, tunge koldblodsrace