Brogede Pinto heste og ponyer

Avlsforbund for Pintoen: Dansk Pinto Forening

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Avl
  6.  » Pintoer. Indianernes skønne brogede heste
Pintoer stammer fra Indianernes Mustanger. Pintoer er skønne brogede heste og ponyer avlet udfra ét af de 3 avlsprogrammer i Dansk Pinto Forening. Læs mere om Pintoer her.

/ Dorte Rebbe

For at en hingst/hoppe kan stille til kåring i Dansk Pinto Forening, skal følgende farvebetingelser være opfyldt: Den skal have store tydelige aftegn/markeringer på sin krop, her er hoved og ben undtaget. Disse hvide og farvede kropshår er samlede i store, velafgrænsede felter.

En hest med ukendt afstamning eller hvor begge forældre er ensfarvede, skal hesten, her medregnes ikke eventuelle sokker og blis, have min. 2 hvide ikke sammenhængende usymmetriske pletter på min. 100 mm. i diameter pr. stk. på kropspartierne.

En hest som ikke er tydelig broget med hel/delvis pintoafstamning, skal foruden 4 sokker og blis have en hvid plet på min. 45 mm. i diameter på kropsstykkerne.

Knabstrupper og Appaloosa afstamning og aftegn afvises. Ved Knabstrupper / Appaloosa aftegn kan ses pletmønstre, lodrette striber i hoven fra pletter i kronranden, kødfarvet meleret mule, næsebor, omkring øjne og kønsåbninger.

Glasøje accepteres.

Den ideelle Pinto pony/hest

Denideelle Pinto pony/hest beskrives som ædel, udtryksfuld og harmonisk, med store partier og passende dybde og bredde.

Hovedet skal være ædelt med god bredde i panden. Øjnene skal være placeret frit og ikke for langt omme på siden af hovedet. Alle forskydninger i tandsættet er uønsket. Forening mellem hoved og hals skal være forholdsvis ædel uden unødig fyld og med god ganachefrihed.

Halsen skal være passende lang, velformet og velansat med passende og velplaceret muskulatur. Skulderen ønskes lang og skrå med god frihed specielt ved albuerne. Manken ønskes velmarkeret og lang med jævn og stærk overgang til ryggen.

Ryggen ønskes middellang og stærk, men alligevel med optimal eftergivenhed og elasticitet (retning) Lænden ønskes forholdsvis kort med veludviklet muskulatur. Krydset ønskes langt, muskuløst og svagt hældende med korrekt haleføring.

Lemmerne ønskes passende føre, tørre og velstillede med optimale ledvinkler. Der skal være jævne overgange til leddene. Koderne skal være passende lange og give mulighed for god affjedring. Der ønskes endvidere veludviklet muskulatur i underarme og lår.

Det beskrevne eksteriør skal give mulighed for god balance og et taktfast, let, fremgribende og elastisk bevægelsesforløb.

Dansk Pinto Forenings avlsmål

Målet er ponyer/heste i alle størrelser, velanvendelige til alle former for ridning og kørsel. Der ønskes stor udstråling, store rammer, et godt fundament og frem for alt en velfungerende pony/hest. Eksteriøret skal give mulighed for et bevægelsesforløb med optimal indundergriben, afskub, elasticitet og sving. Temperament og vilje skal gøre den egnet til såvel fritids- som konkurrencebrug.

Farvegener

Dansk Pinto Forening arbejder med fire forskellige farvekrav: Sabino, Splash White, Overo, Tovero og tre avlsprogrammer hhv SportsPinto, PintoAraber, BarokPinto. De 3 avlsprogrammer er:

  • Pinto Sportstype (Sports-Pinto) – typeavl med den brogede farve
  • Pinto-Araber – min 50 % OX-Araber blod
  • Barok-Pinto – min 50 % Frieser blod.

Forfatter: HorseConsult & Dansk Pinto Forening.