Holsteneren er et produkt af systematisk avl, der er startet i Tyskland i den nordvestlige delstat, Schleswig-Holstein i det trettende århundrede. Dette område er et af de mest succesfulde avlsregioner i Tyskland og holsteneren er en af de ældste varmblodsracer i Tyskland.

Holstenerens historie

Oprindeligt var holsteneren værdsat af, og et redskab for, den tyske landmand. Den var kendt for sin styrke, udholdenhed og pålidelighed. Og den var værdsat af militæret for dens mod og kunnen. De første skrevne optegnelser over holsteneravlen dateres helt tilbage til det trettende århundrede da greven af Holstein og Stormand, Gerhard I, gav græsningsrettighederne omkring klostret i Uetersen til det privat-ejede kloster.

Munkene fortsatte med at avle fine heste helt op til reformationen da rettighederne blev givet tilbage til private jordejere. Behovet for disse heste både i landbruget og i hæren gjorde, at jordejerne kunne fortsætte det avlsarbejde, der blev påbegyndt af munkene.

Så tidligt som i 1686 blev der vedtaget love i Schleswig-Holstein der skulle sikre avlsarbejdet, og belønninger blev ofte givet for at påskønne og opfordre til bedre avlsarbejde. Gennem det syttende og attende århundrede voksede holstenerens rygte ud over Europa med over 10.000 heste eksporteret i 1797.

Efterhånden som behovet for krigsheste faldt, blev der importeret British Yorkshire Coach horses og Cleveland Bay hingste, som blev brugt i holsteneravlen for at fremavle en ædlere kørehest med større bevægelser.

Efter Anden Verdenskrig blev der i stor udstrækning brugt engelsk fuldblod for at tilføje en yderligere forædling og springevner til den i forvejen unikke holstener type.

Moderne avlsarbejde

Dette avlsarbejde har udviklet sig til en af de store tyske sportsheste racer. Holsteneren er især egnet til springning, dressur og kørsel. Racen har haft stor indflydelse på udviklingen af andre varmblodsracer. I dag kan holsteneren findes blandt topplaceringerne i langt de fleste hestebegivenheder over hele jorden – heriblandt både olympiader og verdensmesterskaber.

Holstenerens eksteriør

Traditionelt er avlskarakteristikken for en holstener en brun hest med ingen eller få hvide aftegn. Det er en velafbalanceret hest med udvokset størrelse på mellem 160 og 170 cm. med en stor, naturlig og elastisk bevægelse. Et smukt hoved med store, smukke øjne bæres på en smukt buet hals, der rejser sig fra skuldrene og giver en elegant lethed og elegance.

Avlsforbund for Holsteneren i Danmark er Grænseegnens Holstener Hesteavlsforening (GHH).

Holstener moderne ridehest hesteavl hesterace

Referencer

HorseConsult & Grænseegnens Holstener Hesteavlsforening (GHH)

Holsteneren. Fra krigshest til moderne ridehest
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. RACER
  6.  » Holsteneren. Fra krigshest til moderne ridehest