Fjordhesten er en alsidig brugshest; som ridehest for hele familien eller som kørehest. Fjordhesten stammer fra de vestnorske fjorddale og findes i dag i det meste af verden.

/ Dorte Rebbe

Fjordhesten som arbejdshest

Den første egentlige import til Danmark fandt sted omkring år 1900, oftest som returgods til havnene i Vendsyssel. Fjordhestene begyndte som arbejdsheste i de små familielandbrug, hvor de på grund af deres robusthed, arbejdsvilje og rolige gemyt var en kærkommen arbejdskraft.

I den første tid i Danmark var de kendt som ’Heste af Norsk Vestlandsrace’, et alt for langt udtryk til daglig brug, og måske derfor fik de kælenavnet ‘nordbaggere’. Det officielle navn blev allerede i 1940’erne ændret til ’Heste af norsk fjordrace’, formentlig fordi racen stammer fra den vestlige del af Norge med de mange fjorde. I dag er racens officielle navn ’Fjordhesten’.

Da traktorerne overtog trækarbejdet i landbruget, blev fjordhesten ikke overflødig. Avlsmålet blev ændret og tidligere tiders tunge, dybe og brede fjordheste blev afløst af en lettere, større og mere elegant fjordhest, der uden besvær tilpassede sig den nye rolle som ’Hele familiens hest’.

Fjordhesten som kørehest

Fjordhesten har altid været en fortrinlig kørehest. I dag er den også kendt som en alsidig ridehest. Masser af børn og unge får deres første rideerfaringer på ryggen af en fjordhest og en del af dem fortsætter på konkurrencebanerne, også som voksne. I dag er der Danmarksmesterskaber for fjordheste, der er Nordiske mesterskaber og der er Europamesterskaber.

Stambogsføring for Fjordheste

Stambogsføringen begyndte allerede i 1931 og siden er der kåret mere end 10.000 hopper og 750 hingste. I det hele taget har racen fået stor udbredelse. Udover at vi finder den i mange europæiske lande, så er der også fjordheste så langt væk som i Nord- og sydamerika samt i Australien.

Fjordhestens temperament

Dens gode temperament gør, at den også er særdeles velegnet til handicapridning og en eftertragtet kammerat i fritiden.

I avlsmålet står bl.a. at en velproportioneret fjordhest har et stangmål fra 140 – 145 cm. Der accepteres udsving til begge sider. Fjordhesten er en lille kæk hest med et udtryksfuldt hoved, velrejst middellang hals og harmonisk kropsbygning, med et tørt og velstillet fundament. Bevægelsen er taktfast og fremgribende.

Fjordheste findes i fem farver: gule (med sorte hår i pandelok, man og hale), rødgule (hvor de sorte hår er erstattet af med rødlige hår), grå (igen med sorte hår i pandelok, man og hale), ulsblakke (nærmest hvidt hårlag med sorte eller mørkegrå hår i pandelok, man og hale) og gulblakke (den allermest sjældne farve med meget lyst gult hårlag og tilsvarende farve i pandelok, man og hale). Aftegn er uønskede.

Yderligere oplysninger hos Fjordhesten Danmark.

Kilde

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. RACER
  6.  » Fjordhesten. Fra arbejdshest til alsidig ride- og kørehest