Målet for avlen af Dansk Sports Pony er en moderne international ridepony i alle størrelser jvf Dansk Ride Forbunds Sportsreglement. Velanvendelig for børn og unge til en eller flere af ridesportens discipliner på højt niveau.

For at finde frem til den bedste Sportspony er det vigtigt, at de enkelte individer er afprøvet – enten til stationsafprøvning, én dags afprøvning, sadelkåring, avlschampionat eller på konkurrencebanen, da målet er en let ridelig pony, med et temperament, der kan håndteres og rides af ponyryttere.

Avlsmål

Idealmålet for rideponyer er 148 cm, anvendelige til alle former for ridning og kørsel.

Der ønskes stor udstråling, store rammer, et godt fundament og frem for alt en velfungerende pony. Eksteriøret – hvordan ponyen er bygget – skal give mulighed for et taktfast bevægelsesforløb med optimal indundergriben, afskub, elasticitet, sving og bæring.

Temperament og vilje skal gøre den egnet til en ideel ride/konkurrence pony for børn og unge samt en elegant kørepony for alle aldersgrupper.

Racebeskrivelse

Den ideelle pony beskrives som ædel og harmonisk, med stor udstråling, store kropspartier og et godt fundament.

Hovedet skal være ædelt og udtryksfuldt. Øjnene skal være store og placeret frit, så de giver ponyen et bredt synsfelt. Alle former for forskydninger i tandsættet er uønsket. Der skal være god plads mellem ganascherne, så ponyen ubesværet kan gå i en korrekt holdning.

Nakken bør være passende lang og danne en let bevægelig forbindelse til en lang, velansat og velformet hals. Skuldrene bør være lange og skrå og at ponyen får størst bevægelsesfrihed fortil samt give en optimal sadelplacering.

Der ønskes en velmarkeret og lang manke, der går over i en stærk ryg med et kort og muskuløst lændeparti. Krydset ønskes langt, muskuløst og svagt hældende, gående over i en god, dyb og muskuløs lårfylde, med en velansat og smuk haleføring.

Lemmerne skal være passende føre, stærke, tørre og velstillede, med optimale ledvinkler. Der skal være jævne overgange til leddene. Koderne skal være passende lange og give mulighed for god affjedring. Der ønskes endvidere veludviklet muskulatur i underarme og lår.

Hovene skal være velformede og med god hornkvalitet.

Det beskrevne eksteriør skal give mulighed for god balance og et takstfast, let, fremadgribende og elastisk bevægelsesforløb.

Temperamentet skal være livligt, omgængeligt og tillidsfuldt.

Reference

Dansk Sports Pony.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. RACER
  6.  » Dansk Sports Pony: En moderne international ridepony for børn og unge