Appaloosa

‘Indianernes hest’

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Racer
  6.  » Appaloosa. Indianernes hest
En Appaloosa er en hesterace, der kan føres tilbage til Nez Perce Indianerne.

Appaloosa’en er meget nem at genkende på dens farverige pelsmønstre, men den har også andre særlige karakteristika.

/ Dorte Rebbe

De fire identificerende karakteristika er:

Meleret eller broget hud

Denne karakteristika er unik for Appaloosa hesten. Derfor er meleret hud et grundlæggende og afgørende tegn på en Appaloosa. Almindelig lyserød hud (hudfarvet eller ingen farvepigmentering) er forskellig fra meleret hud, der normalt vil indeholde mørke områder af pigmenteret hud inde i området. Resultatet er et spætter eller broget mønster af pigmenteret- og ikke pigmenteret hud.

Hvid Sclera

Sclera er det område af øjet der omkranser hornhinden – den farvede eller pigmenterede del. Et eksempel er det hvide i menneskets øje. Alle heste har sclera, men appaloosa’ens er hvidt og mere synlig end hos andre racer. Alle heste kan vise det hvide omkring øjet hvis de ruller med dem eller løfter øjenlåget. Synlig hvid sclera er et særligt karakteristika for Appaloosaen, forudsat at det ikke er i kombination med en stor hvid hovedmarkering, så som et farveløst hoved.

Stribede hove

Mange Appaloosa’er vil have klare og tydelige lys eller mørk lodret-stribede hove. De lodrette striber kan være et udslag fra en skade i kronranden eller en hvid markering på benet. Altså lyse heste har tildens til at have disse striber i deres hove. Derfor er stribede hove ikke nødvendigvis et kendetegn til at skelne andre heste fra Appaloosa’en. Der skal derfor ses efter:

Pelsmønstre

De talløse farve- og mønsterkombinationer som Appaloosaen udviser, gør dens udseende udsædvanlig. De følgende syv betegnelser er de mest almindelige appaloosa mønstre.

Tæppe

Referer til en hest der har et ensfarvet område af kontrastfarve over, men ikke begrænset til, kryds og hofteområdet.

Pletter

Referer til en hest med hvide eller mørke pletter over alt eller over dele af dens krop.

Tæppe med pletter

Referer til en hest med et hvidt tæppe med mørke pletter inde i det hvide.

Pletterne er som regel samme farve som hestens grundfarve.

Skimlet

Er en hest der har lysere farvet skimlet områder i hovedet, over ryggen, lænd og hofter. Mørkere områder kan forekomme på næseryg, ben, knæled, over øjnene, hofter og bag albuerne uden Appaloosatæppe eller -pletter.

En hest med kun de førnævnte karakteristika, behøver også meleret hud og en af de andre karakteristika for at få en alm. registrering.

Skimlet tæppe

Refererer til en hest der har skimlet mønster områder af lyse og mørke hår over dele af kroppen. Tæppet forekommer normalvis over, men ikke begrænset til, krydset og hofter.

Skimlet tæppe med pletter

Referer til en hest med hvidt eller rødskimlet tæppe, der har hvide og/eller mørke pletter inde i det skimlede område.

Solid Color (Ensfarvet)

Referer til en hest der er ensfarvet. Den har ikke nogen form for kontrast farvede Appaloosa mønstre. En sådan hest behøver også meleret hud og en af de andre karakteristika for at få en alm. registrering.

Læs mere her om Appaloosa og Appaloosa’ens historie.

Tags