Jeg har lige fået part på en sød 7-årig vallak. Ejeren har trænet meget med ham, siden hun købte ham sidste år, og det går fint fremad.

Desværre halter han sommetider i trav på venstre volte. Ejeren fortalte, at han er “tøjlehalt”. Jeg er ikke særlig bekendt med dette fænomen, og har søgt på forskellige hestesider for at få opklaret hvad det er, og hvad der kan gøres. Oplysningerne er lidt diffuse, men har indtil nu forstået, at der kan være tale om:

  • tandproblemer
  • ondt i ryggen
  • ridning med for hård hånd
  • forkert bid.

Han har vist gjort det så længe, hun har haft ham. Han står opstaldet på et ridecenter, hvor hun undervises af berider, som (så vidt jeg ved) ikke har taget direkte initiativ til at afhjælpe problemet.

Rides med hård hånd

Hesten rides for, synes jeg, ret hård hånd, da han ellers stikker hovedet helt op i skyerne. Desuden har han meget energi og en tendens til at ‘løbe’ på ridebanen, som normalt afhjælpes med massevis af halve parader.

Er haltheden ikke et signal fra hesten, om at noget er galt fat? Kan det tænkes at grunden til, at han stikker hovedet op og løber, er at han har ondt? Måske i tænderne og hvis biddet sidder forkert? Og hvordan kan det være, at det kun er på venstre volte?

/ Maj-Britt

Hej Mai-Britt

Ved en tøjlehalthed forståes, at hesten er halt under rytter, men rengående uden rytter.

(Ride-)heste bør have tilset tænderne en gang om året. Dyrlægen vil dermed opdage eventuelle tandproblemer, som kunne genere hesten gennem bidslet og tøjlen.

I dag er over halvdelen af kontakter til os i hestepraksis forsynet med en mistanke om “ondt i ryggen”. I over 99% af tilfældene lokaliserer vi efterfølgende en sygdom i benene som årsag til, at hesten er halt. Dvs. heste får ondt i benet, men alle haltheder giver en sekundær rygømhed, som undertiden kan afhjælpes midlertidigt ved behandling af ryggen.

Derfor undersøger vi alle heste efter en fast metodik, hvor vi starter med at mærke benene (og ryg og hals) igennem, derefter mønstres hesten, der tages bøjeprøver og tilsidst longeres hesten. På den måde vil vi altså i de fleste tilfælde finde en årsag til haltheden. Selv uden rytter eller tøjle – også selvom rytteren ikke syntes, at hesten var halt. Men selvfølgelig har vi tilfælde, hvor vi skal have rytter på hesten for at se, at den halter. Her må man så overveje, om haltheden skyldes smerter i overlinie (hals/ryg) eller en rytterfejl. Det gøres typisk ved, at vi selv rider hesten en lille tur.

Jeg har altså ikke formået at fortælle dig, hvorfor hesten er tøjlehalt, men håber at have givet et par retningslinier til, hvordan I får løst hestens problem.

Held og lykke med den.

Niels Tellerup, hestedyrlæge

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. RIDESPORT
  6.  » Tøjlehalthed hos hesten. Rygsmerter, tandproblemer, forkert bid, for hård hånd?