Undgå forfangenhed

Tips til at undgå det

 1. FORSIDE
 2.  » 
 3. Viden
 4.  » 
 5. Sundhed & sygdom
 6.  » Tips til at undgå at din hest eller pony bli’r forfangen

Uanset, hvilken heste- eller ponyrace du har, er det fodringen du skal være opmærksom på i forhold til at forebygge og undgå forfangenhed, som er en yderst smertefuld tilstand.

/ Dorte Rebbe

Hvis din hest eller pony er disponeret for forfangenhed, skal du være ekstra varsom i forhold til fodringen af den. Men som hesteejer generelt skal du også være opmærksom på følgende forhold i de forskellige årstider:

 • Vinteren over: Hold de overflødige kilo fra døren – en tyk hest er mere tilbøjelig til at blive forfangen. Følg en veltilrettelagt foderplan og undgå for megen stivelse fra korn og kornprodukter.
 • Forår: Undgå at fodre med for meget og for saftigt græs. Hesten skal vænnes til græsset gradvist: I begyndelsen ved at græsse i kort tid på mindre arealer. Aften og nat er fruktanindholdet i græsset lavere, så på det tidspunkt af døgnet er det godt at introducere hesten til græsset. Vær særlig varsom med at lade hesten græsse for længe ad gangen på kolde, solrige dage, hvor fruktanindholdet er højt. Det gælder også om efteråret.
 • Når hesten ikke græsser, har den bedst af at gå på jordfold. På stald er der større risiko for at hesten udvikler fedme. Den daglige motion på jordfold gør meget godt for hesten ift bevægelse og blodforsyning til hovene.
 • Lav løbende huldvurdering og tilrettelæg fodringen herefter.
 • Optimér hestens foderplan ift. vitaminer og mineraler, så den har byggestenene til at udvikle sunde hove og horn.

Kilde: Dyrlæge Karen Coumbe, Cambridge University m.fl.

Foto herunder: En hov der er varmere end de andre kan være et symptom på akut forfangenhed.