Hvordan finder du ud af, om sadlen er korrekt tilpasset? Brasilianske forskere har undersøgt, hvordan termografi som er en undersøgelse af ændringer i hudens temperatur kan hjælpe med at afsløre problemer med sadeltilpasning, især springsadler.

’En korrekt tilpasset sadel skal give hesten og rytteren mulighed for at yde deres bedste’, sagde dyrlæge Karin Erica Messing, Federal University of Santa Maria. ’Når termografi anvendes korrekt, kan teknikken afsløre områder mellem hesten og sadlen med meget tryk. Tryk der kan være årsag til smerte hos hesten og nedsat præstationsevne.’

De brasilianske forskere lavede termografi på 129 springheste, og de 62 sadler, der blev brugt på disse heste. Termografiske ’hot spots’ på billederne af hestenes rygge afslørede et asymmetrisk tryk over ryggen og rygraden i 55,8% af hestene efter kun 15 minutters træning. 39,5% af hestene havde ’hot spots’ på ryggen, før træningen overhovedet var begyndt. Forskerne tolkede dette fund som mulig kronisk læsion forårsaget af brug af dårligt tilpassede sadler gennem længere tid.

Hesten viser ikke altid smerte

På trods af det store antal dårligt tilpassede sadler var der kun to heste (1,6%) der viste tegn på modstand under opsadling fx bid, spark eller krumme ryg. Resultaterne indikerer, at du ikke altid kan stole på, at hesten ’fortæller’ dig, at noget gør ondt. Termografi er en ny måde at se på dens asymmetrisk pres og eventuelle smerter, at hesten kunne opleve under sit sadlen. Mange af de heste hvor termografi en afslørede ujævnt sadeltryk blev redet med delte sadler. Da hver hest har sin egen kropsform er det vigtigt, at sadler der skal deles mellem flere heste reelt også passer til hver af dem.

Forskerne konkluderede, at termografiske undersøgelser har et potentiale ifbm tilpasningen af springsadler.

Reference

Karin Erica Brass, DVM, PhD, Department of large animal clinics at the Federal University of Santa Maria, Brazil.

Termografi som redskab til optimal sadeltilpasning
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. RIDESPORT
  6.  » Termografi som redskab til optimal sadeltilpasning