​Vores dejlige gamle konkurrencehest på 22 år har fået spat i begge bagben. Dyrlægen vurderer, at han ikke kunne bruges til konkurrenceridning mere (gik LA2) og anbefalede ringsko, glucosamin, og kun skridtture fremover, så han forbliver smertefri. Nu har han fået ringsko på og er kommet hjem på pension.

Nu har vi hørt fra en smed, at han skal have “lange sko” på i stedet for, og at han skal have eddike i stedet for Artroflex, da sidstnævnte er penge ud af vinduet! Smeden fortalte også, at man aldrig må løfte bagbenene på en hest med spat, da det ødelægger det led, der jo helst skal gro sammen igen. Men hvordan renser man så hovene?

Vores egen smed ved ikke, hvad “lange sko” er. Han mener der måske kan være tale om såkaldte “firepunktssko”, men han mener stadig, at ringsko eller “spatsko” er bedst.

Vi aner ikke vores levende råd – og håber at I kan hjælpe os. Det vi gerne vil er at holde vores gamle hest smertefri samt at kunne ride alm dressur på ham herhjemme – altså ingen konkurrencer mere. Det skal tilføjes, at han er frisk som en havørn, og stadig elsker at arbejde under rytter, som han har gjort hele sit liv. Men han har hele tiden haltet lidt på venstre bagben, siden han fik spat i juli måned i år.

/ Anita L.

Hej Anita

Først må vi slå fast, at ponyen nok har aftjent sin værnepligt som konkurrence-deltager, men der skulle formentlig være flere gode år som motionshest tilbage.

Spat er en langsom fortløbende forbening af hasens glideled, som mere eller mindre hindrer hasens bevægelighed og som – indtil forbeningen er ”afsluttet” – giver smerter, især ved de første skridt efter stilstand.

Man ser ofte, at heste med spat kan have en ganske god tilværelse. Dog er det klart, at når hasens bevægelighed er nedsat, er der grænser for hvad man kan forlange af hesten.

Jeg kan godt forstå, at I bliver forvirret af de forskellige og modstridende oplysninger I har fået.

Beslagsmedens råd

Som hovedregel er det en god ide at følge de anvisninger, man får fra sin dyrlæge og beslagsmed (især hvis de er sammenfaldende), og ikke høre efter hvad andre mener, for der er ikke to heste der er ens. Det med lange sko og eddike, syntes jeg lyder lige lovligt alternativt. Og det med at man ikke må løfte benene på en hest med spat er noget vrøvl. Hvordan skal hesten ellers kunne bevæge sig, og hvordan vil smeden lægge de lange sko på ?

Det traditionelle beslag på en spathest er kilesko eller som alternativ plastkiler. Princippet er at lave en lille ændring i haseleddet, hvilket undertiden kan have en gunstig virkning og måske gøre hesten haltfri. Nogen helbredende virkning har det naturligvis ikke.

Venlig hilsen
Verner Kristoffersen, beslagsmed (R.I.P)

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Sundhed & sygdom
  6.  » Spat: Kan hesten blive rengående med kilesko eller plastkiler?