I dag har jeg så haft dyrlæge, og jeg er meget i tvivl efter undersøgelsen.
Den lille hest bliver transporteret til stedet, hvor den skal opstaldes. Den, der kører, tager en forkert vej og bakker traileren i grøften. Hesten bliver taget ud. Der synes ikke nogen synlige skader.
Hun kommer så den efterfølgende dag over i ridehuset. Her går hun fornuftigt. Virker som en hest, der skal rides op.
Efterfølgende har hun været på fold to gange sammen med resten af flokken. Som ny hest i en flok skal der lige sparkes nogle ting på plads.
Som sagt har dyrlægen så været her i dag. Hun er bekymret, da hesten er øm over bagparten og generet i haser. Hesten var gennem handelsundersøgelse for to år siden og gik fint igennem. Opstår spat virkelig på to år, hvor hesten har stået stille det sidste halve år og ikke er redet regelmæssigt tidligere?
Hej Karina.
Det er faktisk et godt brev, du her har strikket sammen. Spændende, fordi det berører en problemstilling, jeg alt for ofte møder i praksis. Men lad mig starte med at besvare dit konkrete spørgsmål:
Ja. Din hest kan sagtens have udviklet spat i løbet af de 2 år siden sidste undersøgelse. En lidelse som spat kan i forbindelse med handel ikke tilbagedateres mere end højst et par måneder. Så spat kan absolut ikke udelukkes!
Men det andet og efter min mening mere interessante, du bringer til torvs er, at du er faldet for hesten… Hvis jeg havde en 10’er for hver gang jeg har set dette, ville jeg trække mig tilbage, flytte til Brasilien og leve af renterne.
Køb den ikke!
Hesten som du beskriver den, ville få mig til som dyrlæge at skrige højt: KØB DEN IKKE!!! MEN hvis du er faldet for den, er det jo det, du må forholde dig til. Det er i den forbindelse vigtigt at du er absolut afklaret med, hvad du går ind til, for det kan blive et både dyrt og smerteligt kærlighedsforhold.
Det jeg vil frem til er, at køber du en hest som her beskrevet, må du ikke have nogen som helst forventninger til den overhovedet. Det kan hænde at du aldrig kan komme til at ride den! Men er du indstillet på at tage hånd om den lille hest og afholde alle udgifter til stald, foder, smed og ikke mindst dyrlæge og ikke forvente andet retur end hyggeligt samvær, synes jeg, det er helt fint.
Hvornår skal du sige stop?
Minussiden er, at det så desværre også er dit ansvar at sige stop, når hesten ikke kan mere. Og det er altid svært, når man har investeret en masse tid og følelser i sådan en lille hest. Alene af den grund kan det være fornuftigt at passe lidt på sig selv og vælge en “kammerat” med større holdbarhed.
Mit afsluttende råd til alle, der har lyst til at købe heste må være: Spørg dig selv om du, hvis hesten skulle dø den dag i morgen, kan undvære de penge du har givet for hesten. Hvis ikke, så lad være!!!
Dyr hestehandel
Og det samme gælder for dig som sælger. Hvis du ikke er i stand til økonomisk at lade handelen gå tilbage på at senere tidspunkt, så lad vær med at sælge: Alt for mange advokater tjener alt for mange penge fordi folk strides om hestehandler. Striden bliver altid mere indædt fordi folk slås om penge de ikke har. Så hvis folk aldrig købte for mere end de kan undvære uden væsentlig ulempe, ville mange stridigheder undgås.
Og husk sluttelig at en hest er en forbrugsvare, forstået på den måde at den oftest ligesom en bil taber værdi som tiden går. Det er IKKE en investering, hvor du altid kan forvente mindst at få det, du har givet.
Alverdens røntgenundersøgelser og dyrlægetjek giver IKKE en evigvarende garanti for holdbarhed, men er blot et her og nu billede af hvordan hesten er idag. Den kan være invalid om få måneder, så køb ikke, hvis du ikke kan undvære pengene.
Med venlig hilsen
Bo Thilkjer, hestedyrlæge