Ringorm hos heste

Symptomer og smitterisiko

Få mer'

brugbar info som denne. Få Nyhedsmailen
  1. Forside
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Sundhed & sygdom
  6.  » Ringorm hos heste. Symptomer og smitterisiko

Hvis du skal behandle udbrud af ringorm, er det ikke nok at behandle hestene, selve miljøet og udstyret skal rengøres med desinfektionsmiddel der dræber svampesporer. Dermatofytter dør ikke ved frysning, men vask ved 60 ° C dræber dem.

Ringorm på hesten ses som runde hårløse pletter på huden. Ringorm opstår overalt og hele året, med de fleste tilfælde diagnosticeres om efteråret og vinteren. Det vurderes, at fugtigt vejr fremmer udviklingen af ringormssvampene, også kendt som dermatofytter.

Der er flere forskellige arter af dermatofytter og de fleste har forskellige værtsdyr. Hesten huser to af slagsen, equinum Trichophyton og Microsporum equinum.

For langvarig tæt kontakt mellem heste og andre dyr kan betyde smittespredning. Mennesker kan også blive smittet af hestens ringorm, men det er mere almindeligt at mennesker smittes fra katte og gnavere.

Hårløse pletter på hesten

Symptomer på ringorm hos heste kan variere i starten, men det altid ender med hårløse pletter spredt på hesten. Nogle gange ses en fugtigere variant hvor håret rejser sig og en skorpe dannes. Dette danner typisk en hårløs plet med rødme. En mere tør variation uden skorper giver også hårløse pletter som ofte er større end den fugtige variant.

Dermatofytter kan ikke sprede sig inde i kroppen, de forbliver kun på overfladen. Dermatofytter giver skaldede pletter, fordi svampen lever af keratin der findes i hud, hår, kløer og negle. Når hornet i hår eller hårfollikler forbruges af svampen ødelægges håret, og det falder af.

Svampen spreder sig udad og danner de runde pletter. Rødme i huden opstår, fordi det yderste lag af huden reagerer på processen. I løbet af denne fase dannes også sporer, artrokonidier.

Risiko for ringorm-infektion

Sporerne kan overføres ved direkte kontakt mellem heste, men også gennem udstyr eller mennesker og gennem staldmiljøet. Sporerne overlever ret længe i miljøet (måneder – år).

Hvis du skal behandle udbrud af ringorm, er det ikke nok at behandle hestene, selve miljøet og udstyret skal rengøres med desinfektionsmiddel der dræber svampesporer. Dermatofytter dør ikke ved frysning, men vask ved 60 ° C dræber dem.

Heste, der har haft ringorm udvikler generelt immunitet mod ny infektion. Hvor længe immuniteten varer vides ikke med sikkerhed, men sandsynligvis flere år.

Reference

SVA, Veterinærinstituttet, 2017/02/07

Hvad mener hestedyrlægen om ringorm?

Se filmen produceret af Sveriges Veterinærinstitut i februar 2017 hvor dyrlæge Karin Bergström orienterer om ringorm hos heste.