Jeg har en 4-års vallak, der for ca 2 måneder siden fik et slag foran på bagpiben. Hele piben hævede og efter konsultation med dyrlæge fik han boksro med trækketure to gange om dagen samt overrisling med koldt vand to gange pr. dag.

Hævelsen fortog sig men blussede op igen nogle dage efter. Dyrlægen gav ham en penicillinbehandling og binyrebarkhormon-indsprøjtning. Hævelsen fortog sig i men koncentrerede sig i et område omkring et gammelt ar på siden af piben. Denne hævelse er ikke blevet mindre inden for den sidste måned!

Kan jeg gøre andet for at få hævelsen til at forsvinde? Han bliver efter egen dyrlæges råd brugt forsigtigt. Jeg har hørt, at laserbehandling skulle være en mulighed. Hvilken effekt vil det have i dette tilfælde?

/ Jette P.

Hej Mette,
Der er som så ofte flere muligheder i det problem du her beskriver. Det lyder som om din dyrlæge har godt tag i problemet. Den hævelse du ser et par dage efter at hesten havde slået sit ben, er sandsynligvis en infektion, der løber i vævet under huden. Dette kaldes “cellulit” eller “lymfangit”, og behandles oftest med held med antibiotika og smertestillende medicin eller binyrebarkhormon.

Her ses alle grader af hævelse lige fra den minimale, som kun en bekymret hesteejer kan erkende til det telefonpæl tykke ben, som selv den tilkaldte dyrlæge kan få øje på. Dette er en type infektion som er fortvivlende hyppig hos hest og som ofte følger et indgangssår, der er så lille at det knapt kan findes. Det ses af og til også sekundært til muk.

Overben

Så er der problemet med den lille hævelse der er tilbage. Siden din dyrlæge har anbefalet restriktiv motion af din hest, går jeg ud fra at hævelsen er øm og evt gør at hesten halter. Mest sandsynligt er der tale om lidt arvæv fra denne eller tidligere skade, men det kan også dreje sig om et såkaldt overben. Det er en helt normal reaktion, hvor en knogle der har fået et direkte slag lejrer større eller mindre mængder “ny knogle”. Dette kan i den aktive fase være lidt ømt – men er i reglen uden den store betydning.

Du kan, hvis du har lyst og ikke hænger dig i detaljer som store dyrlægeregninger, bede din dyrlæge scanne og røntgenfotografere hævelsen, så I får syn for sagen. Herved kan I også udelukke den mere usandsynlige diagnose sekvester, der af og til ses efter skade på en knogles nutritive bindevævshinde.

Laserbehandling

Nogen priser laserbehandling til skyerne mens andre ikke synes de ser den store effekt. Ideen i dit tilfælde ville være at øge blodcirkulationen i området og dermed sætte lidt turbo på kroppens oprydningsarbejde. Men jeg vil nødig være ham der garanterer et resultat.

Er hævelsen ikke øm, ville jeg tage hesten i brug og langsomt vende tilbage til normal træning. Da skaden kun er af kosmetisk karakter – og kan være irriterende nok – kan man ikke forventes at være med i krigen alle år uden at få lidt knubs og buler.

Mvh
Dyrlæge Bo Thilkjer Eriksen

Billede 1. Eksempel på overben.
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. SUNDHED & SYGDOM
  6.  » Overben og hævelse på piben. Hvordan får jeg hævelsen væk?