En del hesteejere oplever, at hesten bliver sløv i perioderne omkring september og igen til april/maj. Nogle ejere mærker det i den daglige omgang med hesten.

Ryttere og trænere ser og mærker det som nedsat gå-lyst og flere fejl under træning, manglende udholdenhed eller nedsat koncentrationsevne.

Få en mulig forklaring her.

/ Dorte Rebbe

Med andre ord virker hesten ikke så veloplagt som normalt, og der kan være flere årsager. Og ejer og passer bør altid overveje, om der kan være tale om sygdom. Når sygdom kan udelukkes, er en mulig forklaring at hesten enten har lav blodprocent og/eller er i pelsskifte.

En lav blodprocent ses ikke sjældent hos heste og ponyer. Ofte fordi tilskudsfoderet eller vitamin/mineralproduktet ikke er doseret korrekt. Men der er store biologiske variationer, og derfor er behovstabeller også kun vejledende. Der er heste og ponyer, der har et større behov end angivet i tabellerne.

Vinterpels og sommerpels er naturligt for heste

Det andet forhold – pelsskifte – betyder efter min vurdering en hel del. Pelsskifte er naturligt for heste og kan ikke undgås – heller ikke selvom man anvender et eller flere dækkener. Her er en fældestrigle en rigtig god ting af have i striglekassen!

Men med dækken sætter hesten en vinterpels som er “tyndere” end uden dækken. Og det kræver mindre energi til opbygningen og færre næringsstoffer ift. pels uden dækken. Sommerpels kræver relativt mindre forbrug af energi- og næringsstof-ressourcerne ift. vinterpels.

Pelsskifte kan altså “tære” på ressourcerne. Fra andre dyrearter er det også kendt, at pels eller fjerskifte kan give dyrene samme symptomer, som vi ser det hos heste.

Acceptér at hesten skal ned i træningsintensitet

Kontrollér at fodringen er iorden, eller få fagfolk til det, hvis du er i tvivl. Acceptér at hesten i disse perioder skal nedsættes i træningsintensitet og undgå at presse den. Trænes den hårdere i denne periode øges risikoen for skader.

Tilmeld den ikke til højere klasser, end den er rutineret i at starte. Måske skal den slet ikke starte i denne periode. Orientér din træner og fodringsanvarlige på dit opstaldningssted om disse forhold.

Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp til problemløsning.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. SUNDHED & SYGDOM
  6.  » Når hesten bliver sløv. Pelsskifte og blodmangel