Hej
Begge mine heste leverer lige nu hestepærer der “hamrer” ned mod jorden. Er det normalt, at hestens hestepærer er helt sammentrykkede og så hårde, så de slet ikke hænger sammen? Er det forkert? Og hvad kan jeg gøre?

/ Mvh Chanette

Hej Chanette
Selvom emnet kan virke aparte for “ikke-hestefolk”, så er det faktisk godt du interesserer dig for emnet!

Hestepærer skal helst være let faste og elastiske, og når de rammer jorden vil kun få af dem brække i stykker. Det skyldes, at de indeholder en vis mængde vand. Når du observerer at hestepærerne ændrer konsistens, er det udtryk for en ændret fordøjelse, at hesten drikker for lidt eller der absorberes for lidt væske over tyktarmsvæggen til blodbanen.

De hestepærer du beskriver kan tyde på, at de to heste drikker for lidt vand. Og det kan de desværre godt vænne sig til. Drikker de al for lidt vand ift. det foder de indtager og deres behov iøvrigt kan det medføre en nedsat tarmbevægelse, hvor foderet stopper op i tarmkanalen med kolik til følge dvs. smerter i tarmregionen.

Du skal regne med et vandbehov pr. hest på 5-7 liter pr. 100 kg legemsvægt. Føl, plage, heste der sveder og diegivende hopper op til 12 liter pr. 100 kg legemsvægt. Er du gået over på vinterfodring med mere grovfoder, kan en del af forklaringen ligge her. Men deres vandbehov skal de kunne få dækket nemt. Så prøv evt. at vande med spand nogle dage for at følge deres vandindtag nøje. Drikker hestene normalt af vandkopper, skal de give ca. 10 liter vand pr. minut.

Du kan iøvrigt læse mere om gødningskonsistens i denne relaterede artikel Fodertilskud til heste med ubalance i mave-tarmkanalen og vandig afføring.

Bedste hilsner
Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science / Hestekonsulent

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. SUNDHED & SYGDOM
  6.  » Hestepærer: Gødningskonsistens og vandbehov. Hvad er normalt?