Hestens anatomi

Når heste ikke kan kaste op, skyldes det den anatomiske bygning af spiserør og mavesæk, hvor spiserøret slår en bue ved indmunding i mavesækken. Heste har en lille mavesæk på kun 18 liter, hvilket er et lille volumen i forhold til de andre 500 liter, som indgår i en hest!

Opkast udløses ved sammentrækning af mellemgulvsmusklerne, men det kan ikke ske for en hest, når mavesækken er så lille i forhold til resten af dyret…

Små måltider

Heste er da også bygget til at spise små måltider grovfoder (græs/hø/wraphø), som fordøjes nede i stortarmen, mens korn og andet kraftfoder bearbejdes i mavesækken. Jeg plejer at sammenligne med et hus med en el-radiator (mavesæk) og et stort oliefyr (stortarm). Her er det også mest smart at bruge oliefyret til at skabe energi.

Heste kan ikke kaste op. Få forklaringen

Opkast udløses ved sammentrækning af mellemgulvsmusklerne, men det kan ikke ske for en hest, når mavesækken er så lille i forhold til resten af dyret.

Sjældne tilfælde

Hvis hesten har kolik, så der kommer en passagehindring, kan mavesækken blive fyldt op. Det sker heldigvis kun i sjældne men alvorlige tilfælde.

Når dyrlægen putter sin slange ned i mavesækken på en sådan patient, vil indholdet komme op af slangen. Det letter trykket, så hesten midlertidigt får det lidt bedre. Vigtigst er dog, at det fortæller dyrlægen, at han har en alvorligt syg hest foran sig – oftest faktisk et operationskrævende koliktilfælde.

Forfatter: Dyrlæge Niels Tellerup.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. SUNDHED & SYGDOM
  6.  » Heste kan ikke kaste op. Få forklaringen